Колко често трябва да къпем своя любимец ?
 
Има няколко основни фактора, които определят колко често трябва да къпем кучето си.
Първият от тях е дали кучето има кожни заболявания, които трябва да вземем предвид, когато определяме честотата на къпане. Вторият фактор е състоянието на козината, точно както при нас – има коси, които е препоръчително да се къпят по-често за разлика от други. И така, ако някои предпочитат да къпят кучето си веднъж месечно, то други го правят по  3-4 пъти годишно.
 
Фактори като породата, размера, дебелината и дължината на козината, факторите на начина на живот, нивата на активност и видовете дейност ще определят колко често ви трябва да къпете вашето куче.
Важно е кучетата да не се къпят твърде често, защото това може да причини кожни раздразнения.
Много ветеринари препоръчват да използваме единствено шампоан за кучета, защото дори и нежен шампоан за бебета с балансирано рН може да бъде твърде силен кучетата. Силните сулфати в тези шампоани могат да раздразнят и да повредят меката кожа и космените фоликули, създавайки поражения.
 
Подготовка и съвети:
  1. Първо и най – важно е да изберете подходящ шампоан. Във зоо магазините ще откриете богат избор от шампоани и аромати.
  2. Уверете се, че козината на вашият любимец е внимателно разресана, преди да я намокрите, в противен случай може да се получат неприятни заплитания. Разбира се това важи за кучетата с по – дълга козина.
  3. Важно е да се сдобиете с ваничка или голяма кофа удобна за вашият любимец, това до голяма степен би улеснило къпането.
  4. Температурата на водата. Мнозина смятат, че това не е от толкова голямо значение. Важно е да изберем правилната температура, тъй като в единия случай можем да изгорим кучето си, а в другия да го изстудим. Водата трябва да е със средна температура, не прекалено гореща, не и студена.
  5. Някои хора ползват дъждобран или престилка когато къпят своя любимец, но това далеч не е задължително.
  6. Важно е да знаем, че първото къпане, може да причини стрес или страх, за това трябва да се стараем да осигурим максимален комфорт за своя любимец, да внимаваме да не погълне шампоан или пяна, както и да предпазваме очите и ушите му.