Зимата и минусовите температури са тук, навън е студено и снежно, а ние бързаме да се приберем на топло у дома, да се излегнем удобно на дивана, завити с меко и топло одеало.
Животните без дом обаче нямат избор, сред тях са домашни любимци прокудени от стопаните си, малки и беззащитни бебета, майки търсещи храна за своите малки… Историите са много и все са тъжни, но ние, заедно можем да променим това.
Да се погрижиш за едно единствено животинче, означава много, означава всичко.
Ако имате възможност просто приберете някое бездомно животинче, то ще стане ваш най-добър и завинаги верен приятел, а за него вие ще бъдете целият свят.
Ето няколко предложения за хора, които нямат възможност да приберат животинче, но имат желанието да помогнат:
1. Осигурявайте им храна
През зимата намирането на храна става доста по-трудно, животинките са гладни и слаби, а за малките студеното време плюс липсата на достатъчно храна може да бъде пагубно.
2. Импровизирана къщичка или малък сух заслон
 
Направете импровизирана къщичка или сух заслон от подръчни материали, като по-твърди кашони, стиропор, остатъчни дървени материали, стар пуловер и др.
След като направите къщичката я поставете на място, където ще бъде лесно достъпна за животинките и я застелете с нещо меко и топло. Вътре можете да оставите малко суха храна за изгладнелите.
3. Използвайте социалните мрежи
Снимайте и споделяйте историите на вашите бездомни приятелчета, така можете да намерите грижовен и любящ стопанин.
Можете да снимате къщичката, която вие сте направил и да насочите вашите приятели и познати да направят същото.
4. Не е изключено да попаднете на измръзнало животно, което се нуждае от помощ, първото нещо, което трябва да направите е да преместите животното на топло и сухо място. Затоплянето трябва да става бавно и постепенно, горещата вода не е добра идея. Поставете превръзка на измръзналото място, ако е крайник, но ако са ушите идеята за превръзка не винаги е добра.
Премръзналите места остават чувствителни доста дълго време и не бива да бъдат излагани на прекомерно ниски температури, до тяхното пълно оздравяване.
Най-добрият съвет, който можем да ви дадем в случай, че забележите премръзнало животно е незабавното посещение на ветеринар и стриктното следване на указанията от него.