Йоркширските териери, известни още като “йорки”, са едни от най-популярните и търсени породи кучета в целия свят.
Освен с малкия си размер те впечатляват и с непримирим, смел характер.
Хранене
Често срещан въпрос относно грижата за йорки е какво количества храна трябва да му дадем. Всеобщ страх е , че без да искаме можем да прекалим с количеството храна, защото знаем, че затлъстяването може да бъде сериозен проблем с всяко куче.
Както при всички породи, количествата се определят от възрастта, теглото и физическата активност. Ако не сте сигурни какво количество храна трябва да давате на вашето йорки, задължително се обърнете към ветеринарен лекар, той ще определи правилната доза.
В противен случай рискувате здравето на вашия любимец.
Обучение
Противно на външния си вид, йорки е смело куче, което е пълно с енергия. Всъщност всеки път, когато си представям йоркширски териер, той винаги се движи и скача. За съжаление, нежният външен вид, съчетан с малкия размер, води до това, че много собственици не обучават правилно за своите кученца.
Не трябва да забравяме, че много важна част от обучението е социализацията на кученцето. Учете своя домашен любимец да общува с други кучета и хора.
Доброто и навременно обучение е част от щастието на нашия любимец.
Лай
Има много причини, поради които едно куче може да лае прекомерно. Лошата социализация е една от тях. Може би точно, както при хората когато кученцето няма или не може да осъществи достатъчно социални контакти, то започва да се чувства самотно и неудоволетворено.
Обърнете внимание кога кучето ви лае, за да разберете и причината.
Здравословни проблеми
Лошото падане или внезапният удар могат да имат по-големи сериозни последици за тази нежна порода. В резултат на това йоркширските териери е много вероятно да развият заболявания или наранявания п костите и мускулите.
Обикновено по улиците виждаме йоркширски териери, облечени в дрешки за малки кученца. Не мислете, че това е просто въпрос на мода или прищявка на стопанина, тази порода има тенденция към заболявания като бронхит. Те не издържат на студен климат.
Интересно
Йоркширските териери не сменят своята козина, за да я запазим мека и бляскава е нужно да отделяме внимание. Ако спрем да се грижим за козината на нашия любимец, тя може да достигне дължина до 2 метра!
Съвет:
Една от основните характеристики на йорки е  малкия размер. Това означава, че трябва да бъдем много внимателни, когато играем с тях. От самото начало трябва да образоваме децата, за да разберат, че кучетата не са играчки и че трябва да се отнасяме с тях с любов и уважение.