Норвежецът Ю Несбьо e започнал писателската си кариера с емблемата „следващия Стиг Ларшон“. Името му се е превърнало в собствен еталон и мерило за качество. Книгите му  са преведени на повече от 50 езика, а продадените екземпляри са над 45 милиона. С всеки свой роман писателят попада на върха на литературните класации, а „Холивуд Репортър“ го определят за един от най-влиятелните писатели в Холивуд.
 
Заслуга за всичко това има изключителната централна фигура на криминалната му поредица, разрушителният и саморазрушителен инспектор Хари Хуле. Вечните негови пороци, безпогрешният му усет и деструктивна изобретателност го правят неустоим за читателите и всички очакваме с нетърпение следващата възможност да се срещнем с него. Талантът на Несбьо блести и в самостоятелните му романи. Българската публика вече ги познава от издадените у нас книги. Този юни от издателство „Емас“ представя още една впечатляваща история – „Синът“.
Според Буклист това е „Брилянтен трилър, но и трагична, трогваща история за преплетените пътища на герои в отчаян танц да избегнат неизбежната задънена улица на края им.“
 
Осло отново оживява в мрачни краски изпод вещите ръце на Несбьо, а зад кулисите местната власт, едрият бизнес, полицията и съдът се вихрят в танц с властелините на подземния свят – тези, далеч от ръцете на закона. Едновременно с това романът стъпва върху характерните за норвежеца връзки като баща – син, закон – справедливост, мъст – предубеждение, вина – изкупление. А в самата сърцевина на романа стои една велика любовна история. Надяваме се да гледаме и екранизацията по „Синът“, правата за която са закупени от продуцентската компания на Джейк Джиленхол. Начело на продукцията стои името на Дени Вилньов, режисьор на „Дюн“, „Сикарио“, „Блейд Рънър 2049“ и др.