Всеки е запознат с емоцията от това да имаш до себе си домашен любимец и настроението, което той носи. За съжаление, обаче, домашните любимци не са играчки за запълване на времето или за забавление. Много хора решават да вземат добашен любимец на малкото си дете, например, независимо дали кутре или коте, за да му намерят „занимавка“. Такова решение носи негативи най-вече за самото животно.
Друга страна на отговорността, свързана с домашния любимец, и най-вече ако той е куче, е мястото, където живеят стопаните. Може би малките топки любов като мопсовете, йоркитата и пекинезите не се нуждаят от толкова много пространство, но нещата не стоят така що се отнася до голямо куче от типа на стафордширския териер или голдън ретрийвъра.
Териерите са едни от най-енергичните породи, като започнем от йоркширските до стафордширските. Вторите достигат до 35кг при височина около 0.5м, което значи, че имат нужда от много повече движение, за да изразходват всичката енергия, която понякога сякаш е неизчерпаема. Разбира се, най-благоприятната среда за такъв „дивак“ би бил огромен двор с висока ограда, където да тича свободен, но не са много хората, които могат да си го позволят, особено в столицата.
Случаят с апартамента следва да бъде разгледан доста по-отговорно както за самия апартамент, така и за кучето. Ако сте решили, все пак да пристъпите към това да си вземете голямо и енергично куче, което да настаните в апартамента си, бъдете убедени, че: имате достатъчно пространство само за кучето, където то ще може да остава, когато е само вкъщи; ще можете да осигурите безопасността в това пространство, като се разделите с всички предмети (поне докато вие не сте наоколо), които могат да бъдат сдъвкани и изядени от кучето (а те не са никак малко); ще можете да му отделяте достатъчно време за разходки, за да не се чувства толкова самотно и за да изразходи поне една част от енегрията си.
Освен това имайте очакванията, че докато обучите кучето си на добро поведение във ваше присъствие и отсъствие, ще има доста неща за смяна, поправяне и изхвърляне, особено ако то чувства липса на внимание.
Ако не сте готови да поемете тези отговорности най-вече спрямо домашния си любимец, себе си и дома си, по-добре се ориентирайте към по-малка порода или такава, която няма нужда от много движение. Но пък ако вече сте го направили или наистина имате желанието и сте наясно с какво се захващате – е, очакват ви безкрайно весели моменти. Винаги ще можете да разчитате на четириногия си приятел, ако ви е скучно, и най-вече – той никога няма нищо против да ви прави компания, докато хапвате!