Възможна ли е хармонията между куче и котка ? С малко търпение и много любов можем да създадем приятелство между тези две прекрасни същества.
Първите и най – важни неща, които трябва да обмислим са  дали големината на домът ни позволява да отглеждаме две коренно различни същества, дали ще можем да отделяме достатъчно време за техните нужди и дали ще имаме търпението да направим тяхното съжителство възможно и приятно.
Имам куче, мога ли да си взема коте ?
Отговорът е ДА. Няма никакво значение каква порода е вашето куче, важно е обаче, то да бъде обучено добре.
Представянето на новия член на семейството трябва да стане бавно и последователно.
 
Ето някой основни стъпки:
За начало разделете двете животни в две различни стаи. Дайте им играчки, с които да играят, а след това размете играчките им. Така, кучето ще опознае новия член на семейството чрез миризмата.
След като миризмата е позната, е време да ги срещнем. Би било добре първата среща да се осъществи през стъкло. Ако имате тераса, затворете врата и изнесете котката на терасата.
Разбира се е хубаво да не сте сами, защото така ще можете да останете при кучето, което ще усети по – голяма сигурност.
Момента на истината . Когато сте преминали през етапите за опознаване, можете да ги срещнете като ги съберете в една стая. Хубаво е вие да държите кучето, за да не изпита ревност, а някой друг да донесе котето.
Разбира се в началото, реакциите могат да не бъдат такива каквито ни се иска, но е хубаво да дадем време на животните да се опознаят бавно и контролирано.
В началото срещите им могат да се ограничат до 10 – 15 минути дневно, така те постепенно ще свикнат с присъствието си.
Имам котка, мога ли да си взема куче ?
Разбира се, че може ! И тук важат гореописаните стъпки,  не отнемайте от територията на котката, а въвеждайте кучето в нея.
Важно е не просто кучето и котката да съжителстват, а да създадат силна връзка помежду си. Това зависи изцяло от нас.
Съвет:
Бъдете спокойни – животните усещат нашата тревога и несигурност.
Можете да се присъедините към нашата група във фейсбук “Любимци”, за да обсъждаме всичко което ни интересува и вълнува и да споделяме опит. Очакваме ви!