Филмът на акад. Людмил Стайков не само е включен в международния кинофестивал, но е избран да отбележи 40-годишнината на Националния дворец на културата и ще бъде тържествено представен на 31 март в зала 1 на НДК. „Ханът и империята“ е създаден от дигитално реставрирано изображение на един от най-мащабните филми в историята на българското кино – трилогията „Хан Аспарух“.
 
Акад. Людмил Стайков се надява филмът да “впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със уникалните кадри, вълнуващите епизоди и очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие“.
 
След като спечели Голямата награда за най-добър пълнометражен филм на международния фестивал „Златна роза“ във Варна и Голямата награда на фестивала „Черни нощи“ в Талин, черно-бялата кинолента „Страх“ на проф. Ивайло Христов ще бъде представена на 19 март в Бургас, като част от програмата на фестивала „София филм фест на брега“. Самият режисьор определя творбата като: „една любовна история в трудно време“.
 
Филмът по сценарий на двама от преподавателите във филмовия факултет на НАТФИЗ – Нели Димитрова и Валентина Ангелова ще влезе в надпревара за Голямата награда в международния конкурс  „София – град на киното” на София Филм Фест. Заедно с 11 други филма от Франция, Малта, Монголия, Латвия, Унгария, Бразилия Китай, Иран, Турция и Швейцария „Петя на моята Петя“ ще очаква решението на авторитетното жури. Филмът е реализиран с участието на дипломирани и все още настоящи възпитаници на Академията.
 
„Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.
 
Филмът на Теодора-Косара Попова „Танда“ влиза в съревнованието за българско късометражно кино. След като успешно се представи на студентските „Оскари“, на Хонг-Конгския фестивал за документално кино и на 12-то юбилейно издание на уругвайския  ECU Festival, „Танда“ не без самочувствие ще се изправи пред погледа на критиката и публиката заедно с останалите 12 конкурентни филма в категорията.
 
“Изглежда връзката на Академията със световните филмови фестивали става все по-неразривна и многообразна през творческите търсения на преподавателите, възпитаниците и студентите на НАТФИЗ”  – обобщава Десислава Димитрова, гл. експерт „Връзки с обществеността“ в специализираното висше училище.
 
Завършилите от класовете съответно на проф. Стефан Данаилов и проф. Иван Добчев, актриси печелят  все по-голямо международно признание.  Евелин Костова, след като беше наградена от международните филмови фестивали в Ню Йорк и в Прага,  заслужи наградата на британските филмови критици за ролята си на Петя от късометражната американска драма Coercion („Принуда“) , а Мария Бакалова, след получения приз в категория „Най-добра актриса за поддържаща женска роля“ на американо-канадската асоциация на филмовите критици Critics` Choice Movie Awards за ролята си в „Борат 2, е номинирана от Британската академия за кино и телевизия в категория „Най-добра актриса в поддържаща роля“, където ще се съревновава с Ниъм Алгар („Calm With Horses“), Косар Али („Рокс“), Доминик Фишбек („Юда и черният месия“), Ашли Мадекве („County Lines“), Юн Ю-Джун („Минари“).
 
 
Новата инициатива на Академията също обвързва образованието и изкуствто. От следващата седмица изпитните работи на студентите от факултет „Екранни изкуства“ ще бъдат видни и достъпни за всички. Те ще се публикуват в Youtube канала на НАТФИЗ. Първи ще са студентите от трети курс по „Филмова и телевизионна режисура“, „Филмово и телевизионно операторство“, „Филмов и телевизионен монтаж“ и „Филмов и телевизионен звук“, които веднага щом завършат упражнението по „Телевизионно предаване“ ще го качат в мрежата.
 
Задачата се реализира съвместно с НМУ „Любомир Пипков“, тъй като е свързана със заснемането на музикални изпълнения – първите от които на Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело) на Дуо N1, Prelude от Бохуслав Мартину,  Соната за цигулка и виолончело, I и II част от Морис Равел и Соната в ре мажор на Жак Обер, която няма запис до момента. Предстоят поредица от следващи записи с перспективата за едно по-дълготрайно и пълноценно сътрудничество между студентите на НАТФИЗ и учениците на Националното музикално училище.
 
Междувременно, докато се очаква резултатът от съвместния работен процес на младите творци,  в Youtube канала на НАТФИЗ могат да се видят международно наградените документални, игрални и анимационни студентски филми.