„Международна изложба на изображения от научни проекти“ може да се види до 11.07.2021 г. Откриване: 23.06 (сряда) – 16:00 ч.
 
Радослав Механджийски и Теодора Константинова,куратори и създатели на Art and Culture Today уточняват:

„Figure 1.A. е неправителствена организация, базирана в Швейцария – колектив от учени и художници, които вече пета година организират изложби, разкриващи естетическата привлекателност на науката и научните изследвания. Зад инициативата се крие и конкретна мисия – формиране на условия за свободно общуване между публика и наука, което преодолява дистанцията, породена от специфичните процеси и познания, съпътстващи всяка научна сфера.
 
За да постигне това, колективът подбира изображения от изследователските търсения на учени от множество световни университети – хора, посветили се на някои от най-актуалните проблеми и тенденции в съвременната наука. Тези изображения обаче не са просто формален прочит на дадено събитие или процес. Тяхното визуално звучене охотно попада в категорията на изящното. Усещането за творческа креативност, породено от необикновените взаимодействия между пространства, форми и цветове, ги превръща в произведения на изкуството с отличаваща се художествена стойност. Произведения, въплътили в себе си скритите научни измерения на реалността.
 
Добрите учени и добрите художници споделят близък светоглед. В центъра на тяхнотонамерение ще открием потребността от разкрепостена мисъл, неконвенционално възприятие, иновативност, висока склонност към експериментиране, желание и устрем за превъзмогване на всички ограничения, лимитиращи по-задълбоченото познаване на материята и духа. Затова науката и изкуството са манифестация на някои от най-високите човешки стремежи. Проектът на Figure 1.A. успява да обедини тези две сфери на дейност чрез нетрадиционна и особено оригинална перспектива, която ни позволява да се доближим до научната действителност, наслаждавайки се на едно запомнящо се визуално пътешествие..
 
Това е първата международна изложба на колектива, а домакин е галерия Little Bird Place в партньорство с платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today. Експозицията се състои от някои от най-добрите изображения, представени досега в пет годишната история на инициативата.”
 
 
 
 
ARABIDOPSIS / АРАБИДОПСИС 2018
Pauline Anne, University of Lausanne, Switzerland
Художествено аранжиране на корените на Arabidopsis thaliana с флуоресцентен маркер.
 
PATTERNING / МОТИВИ 2017
Raphaël Groux, Antonio Mucciolo, University of Lausanne, Switzerland
560-кратно увеличение на яйцето на пеперудата Pieris brassicae. Яйцата на насекомите ни показват прекрасна симетрия. По тях са наличниаеропили – „дупки“, през които яйцето диша. Скрит в това яйце е един от най-страшните врагове на растенията: гъсеница.
THE GOLDEN SUN / ЗЛАТНО СЛЪНЦЕ 2021
Георги Йорданов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, България
Микроскопични кристали аскорбинова киселина (витамин C), кристализирани на стъклен субстрат. Оптически активните кристалите витамин C двойно пречупват поляризирана светлина под обектива на поляризиращ микроскоп, където изглеждат светли на тъмен фон. „Слънцето“ е закръглена структура от миниатюрни кристали аскорбинова киселина, а лъчите се образуват от иглообразните кристали, разклоняващи се от централната точка.
THE BRAIN CROWD / МОЗЪЧНО МНОЖЕСТВО 2017
Elias Gebara, Nicolas Toni, University of Lausanne, Switzerland
Обикновено си представяме мозъка като мрежа от неврони. Това изображение показва разнообразието от клетки, които също го съставят: астроцити (синьо), микроглия (бяло), стволови клетки (зелено), кръвоносни съдове (жълто) и някои незрели неврони (червено). Сложността на тази картина представя и сложността на взаимодействията, протичащи в мозъка в реално време.