Кои са най-честите причини лаптопа да остане без ток, когато сме на път?

На всеки се е случвало да тръгне на пътешествие за седмица с идеята, че междувременно ще свърши няколко важни задачи на своя преносим компютър, но на втория ден да се озове с лаптоп с изчерпана батерия и без достъп до електрическа мрежа. Да, когато изпаднем в тази ситуация, не ни остава нищо друго освен да се насладим на пътешествието, но, ако планираните задачи са наистина важни, може да се наложи дори да го прекратим, което си е жива карастрофа. Най-честите причини, които водят до тази ситуация в зависимост от естеството на пътуването са:

  1. Забравили сте зарядното си 
  2. Озовали сте се на място, където няма достъп до контакт
  3. Без да искате минахте с колата през зарядното (или го унищожихте по друг силно неочакван начин)
  4. Носите си зарядно и има контакт, но зимна буря е повалила магистрален електропровод и в следващите 4 дни в в къщата за гости няма да има ток…
  5. И други нелепости, които живота познава

В интерес на истината с добра подготовка, можете да се подготвите за всички тези, а и много други неочаквани ситуации, и в крайна сметка да имате вариант за зареждане на своя преносим компютър. 

Ползвайте телефон и преносим компютър със зарядно USB Type-C

Ако ви предстои покупка на смартфон и преносим компютър, не е никак лоша идея да обмислите възможността да купите устройства, които могат да бъдат зареждани с един и същи адаптер с накрайник USB Type-C. При смартфоните това няма да е никак трудно – почти всички модели на пазара (с изключение на iPhone, разбира се) към момента се зареждат със зарядно USB Type-C. Добрата новина е, че последните няколко години се появиха и доволно много модели на преносими компютри, които ползват същия стандарт. Обикновено те са бизнес серии с относително малък диагонал на екрана (между 12 и 14 инча) и средно високи хардуерни параметри, които са напълно достатъчни за повечето дейности. Има и “по-стандартни” варианти, така че просто трябва да потърсите. Прибягвайки до този ход, намалявате шанса да забравите своето зарядно за лаптоп, защото, знаейки, че адаптера ще ви трябва и за смартфона, вероятно ще направите двойна проверка преди да отпътувате. Дори и да го забравите обаче, шансът някой от вашите спътници да носи съвместимо зарядно, е много по-голям, отколкото да носи стандартно зарядно точно за вашия модел лаптоп. 

Носете Powerbank, който може да захранва лаптоп

Стандартните външни батерии, които масово използваме за зареждане на телефони или таблети, няма да свършат работа в този случай. Освен, в някои изолирани ситуации на по-мощни външни батерии за телефон и нови лаптопи, които могат да се зареждат с USB Type-C накрайник и не са много енергийно “гладни”. В общия случай обаче, ще ви трябва специална пауърбанка, която поддържа 220V и в нея можете да включите директно зарядното на вашия лаптоп. Плюсовете на тези външни батерии са, че обикновено са с голям капацитет, който е достатъчен да заредите лаптопа си повече от 5 пъти, а заедно с него и други устройства – фотоапарати, смартфони и т.н. Минусът е, че обикновено теглото на тези външни батерии е повече от килограм, а може да задмине и 5 кг. в зависимост от капацитета. Ако се придвижвате с кола обаче, това едва ли ще е проблем.  

Купете си зарядно за лаптоп за автомобил и винаги го носете в багажника

Много елегантен начин да избегнете всички потенциални проблеми със забравяне, унищожаване на зарядно или липса на ток, е да ползвате зарядно за лаптоп, което се включва в запалката на автомобила ви. Разбира се, за целта трябва пътешествието ви да е на четири колела. Това, което трябва да съобразите е, че повечето зарядни за автомобил ще работят с конкретни модели лаптопи. Има и такива, които претендират за универсалност, но те не винаги сработват с всички модели, така че, ако решите да се спрете на този вариант, задължително го тествайте преди да тръгнете на двуседмично фотоприключение из страната.