Една от основополагащите специалности в образованието за кино на НАТФИЗ е „Драматургия“. „Развитието ѝ –  уточнява Десислава Димитрова, Гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Академията, на практика е динамична кореспонденция между световните процеси в индустрията, професионалното образованието за кино и националното ни кинопроизводство“. За 30 години специалността е култивирала „професионални драматурзи и сценаристи, чрез които съвременното българско кино ни помогна да осмислим драматизма на прехода, пълноправното ни място в обединена Европа и ролята ни в гражданското общество“.
 
Филмът по сценарий на Нели Димитрова ( от втория випуск възпитаници на специалността „Драматургия“ в НАТФИЗ, която е основана от ректора на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев преди 30 години) и  Ваня Николова „Голата истина за група Жигули“ надскача 17 000 зрители за първия уикенд, след като тръгва по кината на 16-ти април. Драматургичната основа е “не просто съвременна ревизия на 30 годишния преход след възторжените очаквания за промяна на 80-те, но и съзнателност към настоящето, което държим в ръцете си – „онова, което можем да бъдем”.
 
От 1991 година до днес обучението по драматургия е базисен курс от подготовката и на близо 800 кинорежисьори, оператори, фотографи, монтажисти, продуценти, аниматори и киноведи, получили академичното си образование в НАТФИЗ. Това образование влияе и върху тенденциите за развитие на  театралното изкуство. Пиесата „Цветята“ на завършилата преди няколко години Теодора Иванова-Додо е големият победител в конкурса (шесто издание) за написване на съвременна българска пиеса на Театър „София“. Премиерата на спектакъла по този текст се очаква през юни 2021г.