Пат Смит от Корнуол, Великобритания е жена на 70 години. Може би си я представяте удобно настанила се във фотьойла си, пие чай и гледа любимия си сериал. Но не познахте. Тя е посветила цялата 2018-та на почистването на 52 плажа в името на внуците и децата си. Тя е страстен природозащитник, който решава да изчисти всички боклуци около дома си. През 2017-та година Пат създава собствена компания за опазване на околната среда, наречена Last Straw Cornwall, която се бори със замърсяването в град Корнуол във Великобритания. Скоро привлича и предприемачи, доброволци и еколози в група, която се разраства с всеки изминал ден.

„Аз основах Last Straw Cornwall, за да информирам хората за катастрофалните щети, които причиняваме на океаните. Нося отговорност пред децата и внуците си и съм длъжна да направя нещо по въпроса“, заявява тя.

През 2018-а година Пат решава да даде пример и започва всяка седмица да почиства плажовете на Великобритания. Пътувайки по всички брегове на страната, тя събира килограми пластмаса и отпадъци. Все повече доброволци се присъединяват към нейната дейност.


„Беше толкова обидно да почистваш два пъти един и същи плаж. След като събрах всички боклуци, на следващата седмица открих, че отново е превърнат в депо!“, пише Пат на 11-ата седмица от доброволния си труд.
В момента компанията Final Straw Cornwall е успяла да се присъедини към 285 местни, национални и международни дружества, които са унищожили над 85 тона пластмаса, изхвърляни всяка година във Великобритания. А ето и резултатите:
Земята е подарък, който всички ние трябва да запазим. Всеки от нас може да отдели от времето си и да почисти градинката при блока или парка наблизо. Наш дълг е да съхраним този подарък – нашата планета Земя. Започнете още от днес!