Какво е изкуство? Да бъдеш художник не е само да поставиш молив на хартия или четка на платно. Изкуството може и означава много повече от това за толкова много хора. Изкуството е начин да виждаме света, начин да се изразяваме, често нашата нужда да създаваме изкуство е като необходимост или дори порив.
Изкуството е начина да изследваме света и реалното изразяване на  въображението ни. Изкуството може да вдъхнови начинаещ художник да предприеме стъпки в изучаването на нова среда или завършен художник да експериментира с нова техника. Изкуството е преподаване, изкуството е учене. Изкуството може да бъде вълнуващо, овластяващо и израз на любов.
 
Изкуството може да има толкова дълбок ефект върху публиката, колкото и върху самия художник. Разглеждането на определени произведения на изкуството може да предизвика силни чувства или да накара някой да обмисли нещо, за което преди никога не е мислил. Докато художникът може да се е почувствал вдъхновен, когато създава произведение, завършеното произведение може да вдъхнови тези, които го гледат.
В крайна сметка животът е изкуство, а изкуството е начин да израснете като личност!
 
Какво означава изкуството за теб? Дали това е хоби, бизнес, пътуване, страст – всичко по-горе?
 
Самоизразителното изкуство помага да откриете нови дълбочини на мисленето си, за които може би не сте осъзнали, че са там. И можете да приложите това в толкова много други области от живота си. Това прави изкуството толкова важна част от живота ни.
 
Искате ли да научите повече за изразяването на емоция чрез изкуство?
 
От решаващо значение е да освободите емоциите. Хората са устроени трудно да изразяват себе си. Просто погледнете малките деца. Тъй като все още не са били научени да потискат емоциите, те са напълно свободни да оставят емоциите си да летят. Това може да бъде писък на радост, ядосан вик или незабавен изблик на плач. (Понякога и трите в рамките на две минути.)
Тъй като проучванията показват, че когато потискаме, отричаме или забраняваме емоция да бъде това, което трябва да бъде, нашите мрежови пътища се блокират.
За да могат емоциите да се движат свободно през нас, те трябва да бъдат приети и изразени. Това ни оживява и подхранва нашата креативност. За щастие, преживяването на емоции директно чрез изкуството е доста просто – ако позволите процеса.
 
Може да изразите себе си чрез рисуване, скулптура, музика, движение, писане, драма и други творчески средства, които ви позволяват да се отворите и оголите душата си. Не е нужно да сте художник от години, а по-скоро да имате желание да се изразите чрез изкуство, което да ви помага да го направите.
 
И всеки път, когато създавате произведение на изкуството, вие споделяте нови идеи, както и различни начини да изразите себе си. Това със сигурност може да послужи и като мотивация за другите. Излагайки своите емоции в галерия на изкуството вие може да вдъхновите толкова много хора. Изкуството е емоция, чувство, вдъхновение и страст, която може да бъде споделена, за да въздейства на околните.