С популярната си Колекция „Музи“ от издателство „Емас“ обръщат специално внимание на жените в изкуството – вдъхновени и вдъхновителки. През този септември се срещаме с „Дамата в злато“ – роман за една истински необикновена жена. Образът на Аделе Блох-Бауер е завинаги запечатан в историята от великия Густав Климт с едно от най-известните и разпознаваеми платна. Валери Трирвайлер разкрива тайната за разтърсваща връзка между Аделе и Густав – обединени от страст, изкуство и жажда за живот. Авторката отвежда в приказната Виена от началото на XX век – магично време на разцвет на живописта, архитектурата, бижутерството, модата. Време, в което светлото бъдеще изглежда почти възможно.
 
Аделе Блох-Бауер е една от най-пленителните модели, рисувани от Густав Климт, и единствената, която е увековечена върху платното му повече от веднъж. А според някои – и една от най-големите му любови. Но освен че завинаги остава позната като „Дамата в злато“ тя е и изключително необикновена и напредничава. Тя е с прекалено модерни за времето си възгледи- подкрепя движението за равни права на жените и правото на достъп до безплатни медицински грижи на всички граждани – независимо от техния произход и състояние. Ценителка на изкуството, в нейния салон се събират най-видните виенски творци.
Аделе произлиза от богат еврейски род и както е било прието, нейният брак е бил уреден и женихът избран от семейството ѝ. Така младата, начетена жена става съпруга на 15 години по-възрастния от нея индустриалец Фердинанд Блох-Бауер. Всъщност именно той поръчва на най-възхвалявания, най-известния модерен художник на Виена – Густав Климт, да ѝ нарисува портрет. Но досегът с гения разкрива пред Аделе неподозирани страни на живота – тя изживява своята собствена чувственост, познава страстта. И след четиригодишен труд се ражда една от най-известните картини в историята на изкуството – „Дамата в злато“. Портретът преживява две световни войни и изправя на нокти Австрия срещу Америка в един съдебен процес за собствеността на произведението. Накрая платното отлита за Америка и срещу 135 милиона долара остава и до момента притежание на Музея на австрийското и немското изкуство в Ню Йорк.
 
Валери Трирвайлер е френска журналистка, писателка и телевизионна водеща. Родена е през 1965 г. в гр. Анже,  тя е пето от общо шест деца. През 1988 г. завършва история и политически науки в Сорбоната, след което започва работа като редакторка в престижния вестник „Пари мач“. Изявява се и като телевизионна водеща на политически предавания.
 
Трирвайлер, за която „Дамата в злато“ е дебютен роман, споделя: „В Аделе се съдържаше толкова романтизъм, че разпали нишката на въображението ми. Златна нишка… свързана с вечността.“