Между селата Белица и Мостово, близо до Асеновград  и на 60 км от Пловдив е разположена местността Кръстова гора, или още наричана Родопската Света гора. Името на местността идва от името на Кръстов връх, който се намира в близост.
Кръстова гора е чудотворно място със своя собствена енергия, която те завладява в мига, в който стъпиш там. Всяка година на 13-ти септември, хиляди българи от всички краища на България идват за да се помолят за здраве и благополучие, за чудо и изцеление.
Легендите
За това мистично и чудотворно място се носят не една и две легенди и предания.
Ето и някои от тях:
Според преданията, тук е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос.
 
Турски султан избрал за своя жена българка със смесена вяра. В нейния род като скъпа семейна реликва се пазела частица от Христовия кръст. След като султана и българката се оженили, реликвата се озовала в султанския дворец и там се пазела.
Един ден в сараите пристигнали български майстори. Свършили работата и вместо да им плати с жълтици, султанската съпруга им дала кръста. Те го взели и тръгнали да се връщат към България. Веднага щом се върнали, отишли при монасите в Кръстова гора и дали частицата от кръста за бъде пазена и съхранявана при тях.
Когато султанът научил какво е станало се разгневил и в мига изпратил група въоръжени до зъби войници. Заптиетата открили манастира и без милост изклали всичко живо.
Същата легенда има и друга версия. Българските майстори предложили на султана да му работят султанския дворец без да искат жълтици, само и само да им даде кръста. Съгласил се султана, работили българите, а замяна султанът им дал кръста. Скоро след като  тръгнали българите да се връщат към България с кръста, болести връхлетели султанския дворец, стадата измирали, само нещастия се случвали.
 
 
След като разбрал, че е загубил нещо неземно свято, султана изпратил заптиета по петите на майсторите, но така и не успели да върнат кръста на султана.
Не пропускайте да посетите манастирския комплекс Кръстова гора, в пределите на комплекса се намира църквата “Света Троица” и 12 параклиса. носещи имената на 12- те апостола.
 
На територията на манастирския комплекс можете да видите и огромен кръст, изкован от сребро, той е дар от цар Борис III, като знак на благодарност за изцелението на сестра му Евдокия. Преданието разказва, че Евдокия била тежко и неизлечимо болна, но щом прекарала една нощ в манастира, тя била изцелена и нямало помен от болестта.