Когато помислим за начина по който трябва да обучим кучето си, за методите и триковете, които ще използваме по време на обучението, трябва да сме наясно, че едно добре планирано обучение започва още от преди да вземем кучето си.
Специалисти споделят, че първата стъпка от обучението започва с избора на куче и по-точно да изберем куче, което се вписва в нашия начин на живот.
Ето и няколко съвета:
Дайте на кучето си практично име. Кучето трябва да научи името си лесно и бързо, за да можете да задържате вниманието му по време на тренировка. Името трябва да има ясни и твърди звуци, които кучето лесно може да разпознае. Използвайте името на вашето куче често, когато играете, разхождате се или тренирате. 
Отделяйте достатъчно време за обучение. Първите тренировки могат да бъдат с продължителност 5 минути, като ги правите по 3- 4 пъти на ден. Това е особено важно, тъй като кучетата имат склонността да се отегчават бързо. Целта на тренировка е не да отегчи кучето, а да задържи вниманието му.
Тези кратки сесии ще поставят основите на вашите тренировки, но не вашата работа не се изчерпва с това. Обучението всъщност се случва през целия ден, когато взаимодействате с вашия домашен любимец. Той се учи от вас всеки път, когато играете с него.
Лошите навици на кучетата се развиват, когато стопаните толерират лошо поведение.
Подгответе се емоционално. Добротите навици на вашият любимец изискват вашата решителност и спокойствие. Когато вие викате, карате се и тропате с крак това не само ще покаже слабост, но и ще окаже траен негативен ефект върху обучението. Ако вашето поведение уплаши кучето, то няма да научи нищо ново, а ще изгради стена между вас, която ще пречи на вашият любимец да ви се довери.
Винаги завършвайте тренировките положително. Не винаги обучението ще върви гладко, може да има моменти, в които вашият любимец не се справя по начина, по който ви се иска. Не прекратявайте тренировката, с команда, която вашият любимец не е усвоил. Завършвайте всяка тренировка с похвала.
Помнете вашият любимец копира вашето поведение и усеща вашите емоции. Не се съмнявайте във възможностите на кучето, защото и то ще изпита несигурност в себе си. Не се поддавайте на негативни емоции, защото и то ще започне да проявява лоши навици. Бъдете лидер и приятел на вашият домашен любимец и добрите резултати няма да закъснеят.