На 26 март фондация „Хомо луденс“ стартира новия си проект – „Дигитален архив: театър XX/ XXI век“. Чрез него се осигурява свободен достъп до спектакли на едни от най-значимите фигури в сценичните изкуства през изминаващото столетие. Инициативата е продължение в дигитална среда на традиционната рубрика Архив Театър ХХ век на специализираното списание „Homo Ludens”.
 
Програмата включва общо 6 заглавия. Излъчванията ще бъдат достъпни от сайтa на фондацията на територията на страната за 72 часа. Всички спектакли имат субтитри на български език. Към тях са добавени допълнителни материали, разказващи за представяните творци и тяхната работа.
 
Излъчванията започват на 26 март в 19:00 часа със запис на „Арлекино, слуга на двама господари“ – легендарна постановка на Джорджо Стрелер по пиесата на Карло Голдони на сцената на „Пиколо Театро“ в Милано. Този спектакъл се показва по повод 100-годишнината от рождението на Стрелер, обявен за най-значимия италиански режисьор на XX век. Записът ще бъде достъпен свободно до 29 март, 19:00 часа. Постановката е  на италиански език със субтитри на български.
 
Между 30 април и 3 май българските зрители ще могат да гледат за първи път запис на историческата постановка на Бертолт Брехт по неговата пиеса „Майка Кураж и нейните деца“, поставена през 1949 г. в Дойчес театър,  Берлин. От 1954 г. тя се играе на сцената на „Берлинер ансамбъл“, където е и заснета. В ролята на Майка Кураж е голямата актриса Хелене Вайгел.
 
В програмата ще бъдат представени и други знаменити фигури от световния театър като  Йежи Гротовски, Робърт Уилсън и др.