Тази вечер ще можем да наблюдаваме явлението наречено “Кървава луна” и най-дългото лунно затъмнение на века, а Марс ще бъде най-близо до Земята.
Лунните затъмнения оцветяват Луната в червено, когато Земята преминава между Слънцето и Луната и хвърля сянка върху нея. Нашата планета ще се намести точно между Луната и Слънцето, а сянката й ще закрие напълно спътника. Нещо повече Луната ще отразява слаб кърваво-червен цвят.
Планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда. П
рез 2003 г. Марс и била на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от обикновено. Така в небето ще успеем да забележим цели два червени обекта – Марс и Луната.
Космическото явление ще може да се наблюдава и от България, а Източна Африка, Близкия Изток и Централна Азия са в идеалното място за наблюдение, което означава, че ще могат да го видят в своята цялост – при условие, че времето е добро.
Ще имаме възможност да наблюдаваме най-дълго затъмнение за последните 100 години, почти 4 часа ще продължи цялото и частично покритие на Луната, а самата пълна фаза ще бъде 102 минути. Тогава Луната ще бъде с червеникав цвят. Явлението ще започне на 27 юли от 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.