Всички сме чували мнението на специалистите за вредата от екранни устройства в ранна (и не само) детска възраст. В същото време всеки родител е изпитвал трудността да жонглира с ежедневните задължения, нуждата от лично време и обичайните детски потребности от внимание и разнообразие. Ако добавим към това и трудно овладяемите емоционални изблици, картината добива плашещи размери и нюанси.
 
При децата в ранна възраст се препоръчва минимално екранно време не толкова заради очния нерв, колкото заради възприемането на информацията и влиянието върху развитието. При 24 кадъра в минута обемът информация за дете между 1 и 3 години за 5 минути екранно време съответства на 1 седмица интензивно пътуване при възрастен. Бомбардирането с информация и свръхстимулацията имат негативно моментно влияние с повишаване на неспокойствието, нарушаване на хранителния режим, негативно влияние на съня. В дългосрочен план последствията са дефицит на внимание, хиперактивност и други, което е вследствие приучването на мозъка да възприема свръхобем от информация.
 
Това не означава, че децата ще се деформират от инцидентно гледане на екран в ранна възраст. Просто е важна хигиената на екранното време, заради твърде интензивното развитие на мозъка. А за нас възрастните, е важно да сме наясно как влияе, за да може да преценим и да направим информиран избор на времето и вида медия.
 
Добре е да си напомняме какъв е резултатът от ползването на екранното устройство и до какво води твърде продължителното излагане на детето в по-късна възраст, едновременно с това и разбирането, че медийната грамотност също е важно умение, което ще бъде необходимо на нашето дете в по-късен етап.
 
Освен с екранни устройства, децата често биват подлагани на свръхстимулация и с ежедневни дейности, които ги натоварват над здравословната граница.
 
Като експерт по детско развитие и майка на две момчета, избрах каузата да подкрепям родителите в тяхната нелека задача да възпитат и отгледат личност. Моят личен и професионален път е насочен към педагогическа и семейна подкрепа на всеки един, взаимодействащ с деца. Може да откриете повече информация за работата ми и услугите, които предлагам във фейсбук страницата Градината на Детството.
 
 
Автор: Елица Диамандиева