Може би харесвате онези мини бутилчици от шампоанчета, които намират в банята на хотелската стая, но милиони от тях се изхвърлят по сметища всяка година.
Има по-добър начин!
В опит да ограничи пластмасата за еднократна употреба InterContinental Hotels Group (IHG)  ще премахне всички малки пластмасови бутилки за тоалетни принадлежности от своите 843 000 стаи в 5 600 хотела.

„По-важно от всякога е компаниите да предизвикат себе си да оперират отговорно – знаем, че това очакват нашите гости, колеги, инвеститори и доставчици“, каза Кийт Бар, изпълнителен директор на IHG.

„Преминаването към по-големи на размер удобства в повече от 5600 хотела по света е голяма стъпка в правилната посока и ще ни позволи значително да намалим отпечатъка  и въздействието си върху околната среда.“
 
Ако сте редовен посетител на хотели, може би вече сте забелязали  дозатори, монтирани на стената, които могат да се пълнят безброй пъти, без да се генерират милиони тонове пластмасови отпадъци.
Според Гуен Пауъл, основател на cleanconscience.org.uk, благотворителна инициатива за рециклиране на хотелски тоалетни принадлежности, около 200 милиона малки опаковки биват  безцеремонно изхвърляни от хотелите в Обединеното кралство.

Още


IHG, наред с няколко други хотелски групи, включително Marriott International, дадоха обещание за премахване на пластмасови сламки от всички свои хотели до 2019 г.

Това представлява средно 50 милиона пластмасови сламки, по-малко всяка година, достатъчно, за да достигнат от Ню Йорк до Токио, заяви IHG.
 
Тъй като хотелите започват да разбират нуждата от алтернативи, законодателите в Калифорния се надяват да забранят мини опаковките за тоалетни принадлежности напълно.
През април Калифорния прие законопроект, който може да сложи край на безплатните мини бутилки за шампоани, балсами, душ гелове и овлажнители.

Законопроектът ще забрани използването на мини опаковките в хотели, мотели, ваканционни апартаменти и др.. Забраната ще важи за малки пластмасови бутилки, съдържащи 340 мл или по-малко шампоани или други принадлежности.

Моментът е подходящ да промените собствените си навици. Избягвайте да се запасявате със свръх тоалетни принадлежности в опаковка подходяща за пътуване, когато не можете да я напълните отново.