Изглежда необичайно да се храним и живеем с 8 жирафа, но за гостите на хотел Giraffe Manor в Найроби, Кения, да споделят закуската си с тези красиви същества е нещо напълно естествено. Това ни оставя безмълвни и ни кара да го отбележим като „задължително” в дългия си списък от места, които да посетим.
Обитателите на тази уникална туристическа атракция са семейство Кар-Хартли заедно с осем жирафа Ротшилд – едни от най-редките видове на планетата. Имението е построено в английски стил през колониалната епоха и е част от 140-акровите площи в подножието на връх Килиманджаро, Кения.
Има само няколкостотин жирафа от вида Ротшилд, останали в дивата природа, и осем от тях живеят около Giraffe Manor.
Отглеждането на жирафите е започнало в имението през 1974 година, когато то е било собственост на внука на шотландския граф и американската му съпруга. Двойката е отговорна за преместването на два жирафа в имота през 1974 година, а третото и четвъртото поколение продължават да живеят там и до днес. Много от жирафите, които са били отгледани в този имот, са пуснати сред дивата природа.
Стадото от Giraffe Manor всяка сутрин идва до къщата точно в 9 часа, когато закуската се сервира. Жирафите провират дългите си шии през прозорците, надявайки се да получат някои от вкусотиите, сервирани на масите. Собствениците подготвят специално за тях голямо количество гранули, които всъщност са предназначени за състезателни коне, а гостите могат да ги нахранят направо от ръката си.
Височината на тези бозайници достига над 16 метра, а продължителността им на живот е около 30 години. Но жирафите не са единствените животни, които може да видите тук. Има екзотични птици, голямо семейство от африкански глигани и други интересни видове. Гостите, които отсядат в имението, обикновено са привлечени от жирафите, които пристигат по време на закуска и могат да бъдат нахранени през прозорците на втория етаж.
Хотелът се намира на 40 минути път с кола от летище Jomo Kenyatta и на 20 минути от летище Уилсън. Разполага с общо 10 луксозни стаи, като всички те са самостоятелни и могат да „приютят” до 25 души.
А вие бихте ли споделили закуската си с тези дружелюбни приятелчета?