Инконтиненцията, или неволното изпускане на урина, е състояние, което може да засегне хора от различни възраст и пол.
Този понякога много тежък психологически проблем може да бъде причинен от различни фактори, от физически до психологически.
По-долу ще разгледаме основните причини за инконтиненция и възможностите за лечение.
Физически причини:
 
Слаби мускули: Отслабените мускули на тазовото дъно могат да доведат до инконтиненция. Тези мускули са отговорни за контрола на изтичането на урината.
 
Промени в простатата: Уголемената простата при мъжете може да упражни натиск върху уретрата, причинявайки трудност при контрола на урината.
 
Следхирургични проблеми: Операции в тазобедрената област или промени в анатомията вследствие на хирургични процедури могат също да предизвикат инконтиненция.
 
Възрастови фактори:
 
С напредването на възрастта, тъканите и мускулите, свързани с контрола на урината, започват да се променят. Това е честа причина за инконтиненция, като по-възрастните хора често се сблъскват с този проблем. Тук често се прибягва до използването на пелени за възрастни. Освен това близките трябва да внимават да не се образуват рани от залежаване.
 
Здравословни състояния:
 
Диабет: Напредналият диабет може да доведе до увреждане на нервите и мускулите, контролиращи уринирането.
Уринарни инфекции: Инфекции в урогениталната система могат да причинят увреждане на функциите на мускулите и уретрата.
Неврологични проблеми: Болести като Паркинсон, множествена склероза или инсулт могат да засегнат нервната система, отговорна за контрола на урината и фекалиите.
 
Психологически аспекти:
 
Стрес: Инконтиненцията при изложение на стрес се нарича стресова инконтиненция и може да се появи при смях, кихане или физическа активност. А стресът може да повлияе на кръвното налягане и здравето на сърцето. Затова, за да избегнете и честото използване на апарат за кръвно налягане, то е добре да избягвате стресови ситуации, по възможност.
 
Психични проблеми: Депресия или висока степен на стрес могат да допринесат за инконтиненция чрез въздействие върху мускулите или увреждане на контролните механизми.
 
Възможности за лечение:
 
Физиотерапия: Упражнения за укрепване на тазовото дъно и подкрепа от физиотерапевти могат да помогнат в борбата с инконтиненцията.
Лекарства: Някои лекарства могат да подпомогнат контрола на урината или да укрепят мускулатурата.
Хирургия: В някои случаи, операциите за подобряване на структурата на таза могат да се използват като терапия.
Психотерапия: Ако причината за инконтиненцията е психологическа, психотерапевтични методи и консултации могат да бъдат полезни.
 
Инконтиненцията (Неволното изпускане на урина) е разнообразно и често срещано състояние, което може да бъде причинено от различни фактори. Важно е да се консултирате с лекар, ако изпитвате проблеми с контрола на урината или фекалиите, за да бъде поставена точна диагноза и определен подход за лечение. Справянето с инконтиненцията е възможно, и с подходящо лечение и подкрепа, много хора могат да подобрят значително качеството на своя живот.