Мебелите от палети са икономична алтернатива за уютен кът за релакс в двора. Те спестяват средства и са сравнително лесни за изработка. Същевременно „изпитват“ нашето въображение и сръчност. За направата на палети се използва широколистна или иглолистна дървесина. Те са с различен размер и издръжливост. Цените им варират в зависимост от това дали са нови или употребявани. Устойчиви са на променливо време и натоварвания. Първоначално се нуждаят от обработка с шкурка, за да се постигне по-гладка, фина повърхност, удобна за сядане. Трябва да се лакират или оцветят в зависимост от интериора и предпочитанията на този, който ги използва. За по-голям комфорт може да се „декорират“ с удобни възглавници. При работа и ползване е важно да се „обезопасят“ палетите, т.е. да се внимава с треските, пироните, с възможностите от разглобяване. За тази цел се налага да се изгладят, боядисат и лакират не само частите, които се виждат, а всички, както и да се прецизира изработката. Боята трябва да изсъхне добре, ако се наложи да се повтори. Нужно е да се боядиса и обратната страна. За по-трудно достижимите места се ползва по-малка четка. В търговската мрежа може да се намери специална боя за мебели за градина, която прави специфичните мебелите устойчиви на атмосферните влияния.
 
С палетите могат да се създадат пейки, маси, ъглови конфигурации, кресла, люлки, беседки, цветарници, огради, градински шкафове, бар-плотове и др. Нужни са подходящи инструменти – тесла, „кози крак“, електрически винтоверт, трион, прави и Г-образни планки…, майсторство, , търпение и въображение.
 
 
За вертикална поставка за саксии трябва да се постави един палет напречно, като се монтират хоризонтални летви за основа на всяка от подпорите му. Освен саксии на този тип поставка могат да се поставят градински принадлежности или такива за барбекю.
 
Градинският бар е сред най-интересните мебели от палети в градината Можете да се изработи с помощта на пет палета.
 
Фотьойлът е друг вариант за мебели от палети в градината. С помощта на един или два палета за основа и още един за облегалка може да се създаде удобен стол. По същия начин може да се направи и модулен диван като се поставят един до друг два или повече такива фотьойла.
 
Класиката при мебелите от палети в градината е ъгловият диван. Той е подходящ за събирания както на цялото семейство, така и на големи компании от приятели. Можете да се направи като се съединят три или четири модула и се постави допълнителен палет вертикално, за да се запълни страничното пространство, което остава празно. Може да има и подходяща маса от палети за градина.
 
Мебелите от палети за градина трябва да се поддържат правилно. Много добро решение е да се намажат със специално масло за мебели и изделия от дърво. То спомага за обновяване на цветовете и предпазва от замърсявания. Употребата му трябва да е съобразена с факта, че мебелите са изложени на открито. Използва се и специален почистващ препарат за дърво. Той може да се замени с лимонов сок, който подсигурява приятен и свеж аромат или с разтвор от сода бикарбонат за освежаване.
 
За повече информация: www.decoratorist.com; www.pinterest.com; www.palletsdesigns.com