Да направим света едно по-добро място, докато посещаваме различни държави? Да, възможно е! Дори по време на пандемията, младежи от различни страни и култури имат шанса да пътуват из Европа, да обменят знания, да усъвършенстват умения и да реализират социалнозначими кампании. Вече 11 години варненското Сдружение ЗА ТЕБ сбъдва мечти и подпомага личната и професионална реализация на десетки младежи. Представяме ти шест от причините, които правят доброволчеството търсено и  необходимо.
 
Доброволчеството ни помага да пътуваме
Искал ли си някога да пътуваш и да посещаваш любопитни места, като същевременно с това да бъдеш полезен за себе си и за другите? Доброволчеството може да те отведе, където поискаш. Стига само да имаш желание да твориш и да се развиваш в непозната за теб обстановка, което ще те направи по-смел и самосоятен.  Франция, Испания, Италия, Полша и Холандия са само част от страните, които могат да бъдат твой дом между няколко седмици и година. Пътуването, престоят и храната са финансирани от Европейската комисия, така че тази възможност да е максимално достъпна за всеки.
 
Доброволчеството ни среща с приятели
Доброволчеството не е само пътуване. То е пътешествие. А пътешествията те срещнат с нови приятели. С младежи от различни националности, етноси и религии, ще гледате в една и съща посока, ще си помагате, опознавате и забавлявате. Общите интереси и дейности ще ви сближат неусетно и така ще прекарате неповторими мигове заедно. Доброволчеството е чудесен начин да подобри уменията ти за работа в екип и да отключи лидерски качества.
 
Доброволчеството ни учи да комуникираме
По време на доброволчеството ти, ще можеш да упражняваш чужд език, по който имаш познания. Това ще ти даде увереност да общуваш по-свободно с чужденци – вербално и невербално. Разбира се, най-използваният език е английският.  Попадайки в държава, където не е национален език, ще научиш много нови изрази и фрази. Ако си за по-дълго време, е много вероятно да научиш основите на езика и да можеш да използваш в ежедневието, образованието или работата си.
 
Доброволчеството ни прави креативни и устремени
Доброволчеството успява да отключи в съзнанието ни нови идеи, стремежи и да ни даде насоки за развитие. Необятните сфери като култура, наука, образование, социални дейности, спорт и др., ще ти дадат ясна представа с какво искаш да се занимаваш. Ще разбереш какви са точни качествата и знанията, на които да наблегнеш и кой е най-добрият начин, по който да се изявиш.
 
 
Доброволчеството ни кара да се чувстваме едно цяло
Доброволчеството ще те срещне с най-различни хора. От различни възрастови групи, образование и с различен социален статус. Понякога ще те срещне и с хора в неравностойно положение. Така ще разбереш колко много хора с физически увреждания полагат усилия в името на това да сбъдват мечтите си. А ако ти си от тях, ще срещнеш искрена солидарност, която ще те мотивира още повече.
 
Доброволчеството носи  удовлетворение
Да! Това вероятно е най-важното, което трябва да знаеш. Доброволчеството ще те накара да се чувстваш ангажиран, полезен и удовлетворен!
Нови култури, държави и градове ще те приветстват с “Добре дошъл”. А как може да стане това? Проектите на Европейски корпус за солидарност дават точно тези нови хоризонти!
 
Можеш да проследяваш различните доброволчески възможности на Сдружение ЗА ТЕБ както в нашия сайт, така и във фейсбук страницата ни.