През последните три години, докато всички си стоим вкъщи и много бизнеси затвориха, има една категория хора, които имат все повече работа, намериха призванието си и се издържат от творчеството си.
 
Това са творците и производителите на ръчно-направени продукти, които започнаха да продават активно онлайн на световния пазар.
 
През последните години, онлайн продажбите са се увеличили в пъти и докато 60% от хората в България никога не са пазарували онлайн, в САЩ и Великобритания, над 80% от потребителите купуват онлайн редовно.
 
Ако вече се чудите, как и вие можете да споделите ръчно-направените си продукти със света, ето няколко възможности.
 
Собствен сайт
 
Идеалният вариант е да продавате онлайн чрез собствения си сайт, със собствената си марка и да не плащате такси или да се съобразявате с правилата на друга платформа. Но, създаването на сайт, поддръжката и привличането на потребители, отнемат сериозно време и финансова инвестиция.
 
Социални мрежи
 
Много социални мрежи като Facebook и Instagram позволяват да се създаде виртуален магазин на платформата и да продавате директно чрез нея в цял свят. Ако профилът ви е развит и имате последователи в англоезичния свят, това може би е добър вариант за старт.
 
Маркетплейс
 
Това са сайтове подобни на Amazon където хора от цял свят създават профил и предлагат продуктите си наред с други. За мен те са най-добрият вариант за старт на подобен вид бизнес. Те имат милиони посетите всеки месец и предлагат готови инструменти за управление на магазина ви, които ще ви спестят време и усилия, а в същото време ще ви позволят да научите повече за продажбите онлайн. Един такъв маркетплейс е Etsy.com. Etsy е платформа, специализирана в ръчно-направените стоки, където аз продавам успешно от 2010.
 
Защо Etsy?
 
Etsy е платформа, насочена към творци и хора, които търсят уникални продукти. В нея се търсят продукти, които са уникални и неповторими–ръчно направени и винтидж неща, които да ни накарат да се усмихнем. Etsy се използва много по лесно от всички други платформи, с които съм работила (като Amazon и eBay) и таксите са само 12% от цената!
 
Как да успеете в Etsy?
 
  1. Направете проучване на това какво се търси и предлага в платформата. Има ли магазини, които продават подобни на вашите продукти успешно? Какви са цените им? Как са представени?
 
  1. Заложете на визията. Професионалните снимки и видеа се правят вече с почти всеки смартфон, не подценявайте колко важни са те.
 
  1. Научете нещичко за правилното описване на продуктите на английски език, или така наречената оптимизация. Думите са единственият начин да бъдете открити в морето от страхотни продукти, така че обърнете внимание дали използвате правилните.
 
И ако имате нужда от помощ с вашия магазин в Etsy, съм винаги на разположение да помогна с консултации, обучения и бърз отговор по Viber!
 
Не спирайте да творите!
 
Антония е специалист по дигитален маркетинг за творци. В блога си тя споделя пътя към успешния магазин в Etsy, а чрез обученията си предава знания натрупани от 2010 до сега в Etsy.com. Нейната мисия е да помогне на всеки, който иска да отвори успешен магазин на платформата Etsy.com да я разбере и да придобие умения за да го направи. Тя е мама блогър, творец и консултант, който посреща предизвикателствата с усмивка и студена бира в ръка!