Норвежката писателка Тюра Теодора Трунста задава този въпрос в книгата си „Мракът идва отвътре“, която е с логото на издателство „Емас“. Как двама млади хора, тийнейджъри, биха преживели пълен обрат в живота им, какво би ги „превело“ през времена на крайности, на трудности? В интервю, дадено за българските читатели, тя казва: „Кризите ни поставят на изпитание и ни показват какви сме. И е твърде възможно силно да се изненадаме кои проявяват геройство, когато е наистина напечено. Често те не са онези, които играят ролята на герои, когато всичко е наред!“
 
Тюра Теодора Трунста е родена през 1972 година в Елверюм. Днес живее в Осло. През 2007 дебютира със стихосбирката „В понеделник сутрин мъртвите се редят на опашка“. През 2001 г романът ѝ „Ако има още лъжци“ е номиниран за Наградата на Министерството на културата за най-добър детско-юношески роман. През 2012 за Наградата на критиците е номиниран романът ѝ „Кучешки мисли“.
 
„Мракът идва отвътре“ е отличен с Наградата на норвежките критици за най-добър детско-юношески роман за 2016 година. Журито изтъква редица достойнства на творбата: повествованието не обрисува войната само в черно-бели краски и не дава прости отговори на въпроса какво е да си добър човек в условията на повсеместна криза. На български книгата излиза като част от награждаваната поредица „Европейски разказвачи“, а преводът е дело на Ева Кънева.
 
Един град, потопен в кръв и мрак, погледнат през очите на двама тийнейджъри – потомци на две враждуващи страни. Свързва ги обаче нетърпимостта към насилието и произвола. Ще запазят ли човешкото в себе си сред повсеместна материална разруха и всеобщ разпад на духовни ценности? И как да различат кои са добрите и кои – лошите, при положение че съзират сянката на жестокостта и коварството дори в лицата на своите най-близки хора? Войната в града развенчава представите на Линеа и Макс за техните близки.
 
Линеа живее в нов, модерен апартамент с майка си – медицинска сестра в Западния квартал, а Макс със своите родители и с двамата си по-големи братя в Южния квартал. В доскоро безметежното им ежедневие обаче настъпват сериозни катаклизми. „Книгата не е лека, поставя героите си в невъзможни и крайно реалистични ситуации, но все пак нежното отношение на авторката към света се усеща по целия път, който ги кара да извървят“ – уточнява Йоана Ванчева.