Подобно на „Най-хубавото място е точно тук“, на която отделихме внимание миналата седмица, книгата на Франсеск Миралес „Ти си нощта“ е изключително леко и приятно четиво. Може да бъде прочетено в рамките на ден или на часове. Заплетената мистериозна история поглъща напълно читателя и го кара да не откъсва очи от редовете.
Купих тази книга първо заради автора – защото бях наистина впечатлена от книгата „Най-хубавото място на света е точно тук“. Второто, което ме привлече е дизайна на корицата. Кара те да посегнеш към нея и да я поискаш.
„Ти си нощта“ е история, която започва с раздялата на двама влюбени. Всеки от тях поема по своя път. Главен герой е момчето, което в търсене на утеха след раздялата, попада в бар, където се сбива с други мъже. Тази случка го отвежда в местна болница, където той се запознава с красиво момиче, което привлича погледа му. Тя открива цял нов свят пред него, водейки го в тайното място, на което се събират онези, които живеят без слънчева светлина.
Именно това е основната тема на книгата. Целия сюжет е свързан със създаването на този своеобразен клуб, който по-скоро прилича на секта. Основната им цел е да избягват слънчевата светлина и да докажат, че може да се живее без нея. Опитите за живот без светлина са изпитанието, през което започва да преминава главния герой.

Въпреки че на пръв поглед историята е странна и дори малко плашеща, тя всъщност може да се определи като интригуваща. Тя крие в себе си дълбок смисъл и отговори на много житейски въпроси.

Кой съм аз?
Къде принадлежа?
Каква е моята цел?
Обичан ли съм?

На въпросът дали е възможно да живеем без Слънце, се отговаря може би малко по-философски. Бягството от светлината е един вид бягство от реалния, истинския, динамичния живот, който се случва тук и сега. Хората, които членуват в този клуб на тъмнината, са аутсайдери или изгубени хора, търсещи себе си или своето място в света. Тази група от хора създава свое собствено общество, където всеки, който има воля и желание, може да се присъедини.
„Ти си нощта“ дава една нова дефиниция на израза „нощен живот“. Тук съвсем не става дума за бурни нощи, дискотеки и барове. Става дума за игра с точно определени правила. Това е игра, която напълно променя начина ти на живот, като постепенно променя самия теб, възгледите ти и посоката, по която искаш да поемеш.
Общото между участниците в тази игра е отчаянието и отчуждеността. Тези изгубени души се мъчат да намерят изход или съмишленици. Опитват се да намерят хора, които да ги разбират. Самото бягство от Слънцето е своеобразен бунт срещу природата и съдбата, която е определила как ще се случват нещата и им е отредила тежък или нещастен живот.
Разбира се, и в тази книга не липсва темата за любовта. През цялото време основните герои са водени именно от любов или от плътски или платонически подбуди. Любовта сама по себе си разтърсва героя, обърква го, прави го уязвим.
„Ти си нощта“, подобно на други творби на Франсеск Миралес, е с внимателно подбрано заглавие, което да подтикне читателя да разгърне страниците и да започне да чете. В случая заглавието има за цел да провокира читателя и да го накара да се замисли за посоката, в която върви собствения му живот.
„Ти си нощта“ е книга, която може да ви развлече, като не ви натоварва, тъй като е написана по много достъпен начин. Този роман също така може да повдигне у вас много въпроси за това по какъв начин да пренаредите живота си или как да преживеете раздялата. Интригуващата книга в голяма степен доказва максимата, че „нищо интересно не се случва преди два през нощта“…