Родените преди 80-те години със сигурност си спомнят, дали с тъга или не, за приказния Дядо Мраз, който в навечерието на Новата година пристига в дома ни, за да раздаде подаръци на всички, слушали през изминалите 365 дни.
Появата на Дядо Мраз в славянската митология е свързана със зимните студове. През 30-те години на XX век в СССР образът на Дед Мороз се канонизира като задължителен за Новата година.
Характерни за Дядо Мраз били дългата до земята шуба в бял или син цвят, червени ботуши и дългата, бяла брада. Негов верен помощник е Снежанка, а шейната му е теглена от три коня.
С този си “вид” Дядо Мраз идва и в социалистическа България. След 1940 г., приказният герой преживява “модна” промяна и облеклото му преминава в червената гама – такъв, какъвто го познаваме днес.
В периода на 90-те години на ХХ век белобрадият дядо с червен костюм, който чука на вратата в Новогодишната нощ “променя” и графика си, започвайки да посещава домовете в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, а подаръците оставя под елхата.
В същия този период образът на Дядо Мраз се “слива” с този на дядо Коледа.
А кой всъщност е Дядо Коледа? Негов първообраз е Св. Никола, живял в периода III – IV век в Кападокия, днешна Турция. Известен със своята щедрост, благородност и добро сърце, Св. Никола става епископ много млад, а цялото си богатство дарява на бедните и онеправдани. Така, в негова чест, се запазва традицията хората да си разменят подаръци.
Най-широко разпространените твърдения са, че рекламните кампании на гиганта Coca-Cola са основният фактор Св. Никола да бъде преобразен в Дядо Коледа, а Дядо Мраз да смени облеклото си.
Приказките и легендите разказват за добрия старец, който живее в Лапландия, а в домът му, който е скрит сякаш от целия свят се намира вълшебната работилничка, в която се изпълняват желанията на хора от всички точки на земното кълбо.
Там, на Северния полюс, сред полярни мечки и вечна зима, заедно с елфи и джуджета дядо Коледа изработва подаръците за послушните деца. А вечерта на Бъдни вечер, се качва в шейната си, теглена от елените Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф (най-известният от деветте), и заедно политат към най-дългото им пътешествие.
Вярвате или не в това – не забравяйте, че на Коледа стават чудеса, а под елхата винаги трябва да има вкусни бисквитки и чаша малко, с които добрият старец да похапне и да има сили в дългата, вълшебна нощ!