Търсите си ново спално бельо и се колебаете каква ще бъде най-подходящата материя? В следващите редове ще ви обясним с какво ще характеризират най-популярните материали за производство на спално бельо.
 
Сатен – Този материал е направен от усукан памук с двойно тъкане или смесени нишки. Блясъкът и яркостта на мрежата се определят от това колко плътно са усукани нишките. Сатенът се характеризира с наличието на 120 тъкани на 1 см 2 . Но поради факта, че нишката е много тънка, самата тъкан е мека и с дълъг експлоатационен живот.
Спално бельо от сатен има лъскава повърхност, която напомня донякъде за коприна, но е по -евтина от коприната (но по -скъпа от обикновения памук).
Материалът е издръжлив. Изработените от него продукти могат да издържат до 400 измивания, докато боята не избледнява.
Отделно се откроява мако-сатен, който е изработен от пениран фин щапелен памук. Този материал се характеризира с висока гладкост и блясък. Основното предимство на спално бельо от мако-сатен е, че не се набръчква.
 
Фланел
Тя се различава от другите материали по наличието на малко руно. Тази тъкан е много мека на допир; в студено време такова спално бельо ще ви стопли. Наличието на ворсинки може да бъде както предимство (прането е приятно на допир, без да причинява дразнене), така и недостатък, тъй като те образуват пелети с течение на времето. Поради това както външният вид, така и усещането за докосване на такъв продукт се влошават.
 
Фланелената тъкан има следните предимства:
  • малка гънка;
  • високи топлозащитни свойства;
  • хигроскопичност;
  • дишане;
  • екологичност и хипоалергенност;
  • устойчивост на цвета.
 
Коприна
Материалът е скъп и много красив. Не е класифициран като растителен или животински материал. Коприната се произвежда от пашкула на гъсеница от копринена буба, но има и синтетични видове коприна. Независимо от това всички те имат уникален блясък, гладкост и здравина.
Качеството на материала зависи от условията, в които е отглеждана гъсеница (независимо дали е естествена или изкуствена), и нейното хранене.
Има няколко вида естествена коприна, а именно японска, турска и китайска (първата от тях е с най -високо качество). Японските материали са ръчно изработени и дишащи, за да поддържат баланс между телесната температура и околната среда.
 
Източник: domo-tex.com