Всички животни, опитомени някога от човека, изменят своята същинска природа. Изключение правят само котките. Чудесно знаем, че за разлика от кучетата, те не признават човека за пълновластен господар, но въпреки това продължаваме да изпитваме към тях не просто обич, а истинска любов. Според Виктор Юго: ”Бог е сътворил котката, за да има човекът тигър, който да може да погали!”…
Който гледа котка у дома, знае, че тези пухкави и мъркащи същества са истински пазители на домашния уют. Въпреки, че не позволяват да бъдат командвани котките са способни на най-нежна привързаност. Известни са случаи, когато след смъртта на стопанина си котката напускала осиротелия дом и умирала от тъга. С риск за собствения си живот пухкавите животинки предупреждавали стопаните си за пожар в дома или го защитавали от крадци.
Зоопсихолозите предполагат, че котките възприемат човека не като съперник или партньор, а по-скоро като майка, закрилница и защитница. С това се обяснява специфичното “тъпчене на едно място”, когато котката е на коляното на стопанина си. Именно така се държат котетата, когато сучат майчино мляко – нещо, което възрастните котки никога не позволяват по отношение на себеподобните си.
Домашният любимец много добре разпознават негативно настроените и енергия на хора които влизат във вашият дом. Ако котката започне да се крие или да драска вашият посетител, имайте едно на ум, че вероятно той няма добри намерения спрямо вас. И обратното ако позволи на гостите да го галят и да седи в техният скут, ова е добър признак , че хората са добре настроени към вас.
Котките са удивителни същества които даряват притежателите си с позитивна енергия. Едновременно с това по техните реакции хората могат да разберат какво ги очаква и да се предпазят от вредни влияния. Усета им към енергията, която ни заобикаля може да ни помогне. Често ако предстои някакво природно бедствие те го усещат и ни предупреждават. Силно сетивни са към негативната енергия в дома, в който живеят и имат способността да я пречистват. Котката е пазител на дома. Колкото по-тъмен цвят е котката толкова тя е по-добър пазител на дома и по-добре поглъща негативната енергия. Светлите по цвят котки пък са носители на доброто в дома.
Ползи от съжителството ни с котка са много и част от тях са:
– На първо място те са прекрасни лечители, тъй като усещат болката. Те просто лягат там, където е болното място на човека, за да го избавят от неприятните усещания. Котката го прави автоматично, без да подозира, че ни помага. Защото главната задача на тези животни е изчистването от негативната енергия и защита на положителната аура.
– Мъркането има благоприятен ефект върху човека, което му помага да се справят с различни рани. Доказано е, че мъркането е съвкупност от специфични честоти на трептения , оказващи влияние върху активирането на защитните сили на човека. Странно е, но е факт, че котешкото мъркане ускорява ( с 20%) зарастването на счупени кости. Всичко е в уникалната гама – „мъркането“ е с честота 27-44 херца.
– Също така мъркането на котка има благоприятен ефект върху човешката нервна система и психиката. При звуци в този диапазон, у човек се подобрява мозъчното кръвообращение, нормализира се кръвното налягане, стабилизира се сърдечния ритъм, повишава се имунитета при настинки.
– Когато човек гали своя домашен любимец, се получава биоенергетичен контакт, в централната му нервна система се получават положителни импулси – повдига се настроението .
– Засилва имунната система: Ако имате котка, можете да бъдете сигурни,че това подсилва вашата имунна система.
– Намалява опасността от образуване на алергии: Ако планирате да имате бебе, може би трябва да помислите да си вземете домашен любимец. Ако си вземете котка, това може да понижи риска децата ви да хванат алергии. Проучвания по темата доказват, че новородени деца, които са отгледани с домашен любимец – особено котка или куче, по-рядко страдат от алергии, защото още от ранна възраст организмът им има възможност да се адаптира към бактериите, а имунната система укрепва.
– Помага да избегнем детска астма: В допълнение към защитата от алергии, има доказателства че живеенето с котка помага и за защита срещу астмата(нейното образуване). Редовният контакт на децата с котки помага избягването и на куп други дихателни възпаления и алергии.
– Помага при аутизъм: Аутизмът се проявява главно чрез трудността при комуникации и социално приобщаване. Страдащите от аутизъм, имат проблем с това да комуникират по начина, по който комуникират хората около тях. Котката може да помогне и в този случай. Те дори се ползват като лекарство за деца болни от аутизъм.