В западната част на Родопи планина, близо до село Мостово се намира едно мистично и красиво място – Караджов камък.
 
Караджов камък е част от свещената родопска триада заедно с Кръстова гора и Белинташ.
Скалният феномен представлява плато, в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. Между високите отвесни стени сякаш наместен стои огромен каменен къс.
Местността Караджов камък е смятана за специална и силно енергийна още от древни времена. За това говори изграденото от древните траки светилище, в което почитали мъртвите.
Проведени разкопки показват, че светилището датира от VII – VI в. пр.н.е., през ранножелязната епоха.  До днес можем да видим издълбани издълбани скални ями и улеи, в които са били полагани съдове, палели са се огньове, а самият ритуал е завършвал със затрупване с камъни.
Легендата
За Караджов камък се носят не едно и две предания, легенди, които допълват облика на мистичната местност.
 
Преди много години на това място Караджа войвода заровил несметно съкровище, за мястото се смята, че носи нещастие и беди. Може би именно този факт е предпазила местността от иманярски набези.
 
Друго предание отново свързано с Караджа войвода:
Храбрият Караджа войвода пазел селото и своите съселяни от зли хора. Бил смел и безстрашен, с нетърпелив и огнен нрав.
Млада и красива девойка била убита, младият войвода се разгневил и отишъл при управника на селото.
Заявил, че никой в селото няма да търпи това и че ще стори каквото е необходимо за да спре издевателствата над съселяните си.
Разгневил се управника и веднага наредил на своите стражи да убият младия и самонадеян войвода.
 
Тръгнали стражите да търсят войводата под дърво и камък, за да отнемат живота му. Не след дълго стигнали местността Караджов камък, където открили и Караджа войвода. Войската обградила младия войвода и без колебание го посякла. Паднал храбрият и непримирим Караджа войвода, а от този ден нататък местността започнала да носи името Караджов камък.
Да се заредите с положителна енергия и да  изживеете един незабравим ден в красивите Родопи. Мястото Караджов камък е необикновено и ще остави у вас силни усещания.  Местността е впечатляваща, защото в нея откриваме природен феномен, история от древни времена и предания разказвани от местните хора.
До камъка можете да стигнете по стръмна дървена стълбичка.
Триадата Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ олицетворяват света на боговете, света на мъртвите и света на живите.