Мащабната акция ще се провежда по три пъти седмично – в събота, неделя и понеделник от 17:00 часа – от 4 април. Тогава на канала на Театрална работилница “Сфумато” в YouTube ще бъдат качвани видеоклипове с прочита на Димитър Марков.
 
“Акция Джойс” се осъществява с разрешението на Иглика Василева. До момента “Одисей” в нейния превод има три издания на български – на издателство “Фама” (2004 г.), на “Изток-Запад” (2011 г.), а в момента може да бъде намерен на пазара под марката на издателство “Хеликон”.
 
„В романа „Одисей” на Джеймс Джойс аналогът на Омировия странстващ герой се казва Леополд Блум – трийсет и осемгодишен рекламен агент, който преживява своята „Одисея” в Дъблин в един-единствен ден. През целия ден той не се прибира в дома си, тъй като по всяка вероятност съпругата му има среща с неин ухажор там. Около пет часа следобед г-н Блум попада в „леговището на циклопа” – кръчмата на Барни Кърнан, където храбро се изправя срещу титаничния ирландски шампион по тласкане на гюле, известен като Гражданина. Така поне, твърди анонимният очевидец, през чийто поглед е разказана тази история за непоклатими вътрешни убеждения, непреодолими различия и завидно количество ирландско вино (жаргонно название от това време на марка бира).“
 
Актьорът Димитър Марков е автор на “Одисей и циклопите дъблински – хероическа ода по Джеймс Джойс” – моноспектакъл по виртуозните пародийни пасажи от „Епизод 12 – Циклопите” на романа „Одисей” от Джеймс Джойс. Спектакълът е селектиран за включване в афиша на ТР “Сфумато” след представянето му на фестивала „Малък Сезон – 2019”. Това е представление, в което главните действащи лица са словото, езикът и артистичната свобода.