1. Сърбеж и раздразнена кожа. През пролетта с разлистването на дърветата и ранния цъфтеж на някои цветя нашите любимци могат да развият алергия. Това състояние можем да познаем, ако забележим, че кожата да нашият любимец е раздразнена и зачервена, има постоянен и неконтролируем сърбеж. Това състояние изисква незабавно посещение на ветеринарен лекар. Можем да облекчим симптомите, като изкъпем любимеца си с мек шампоан, това ще отмие прашеца и сърбежа ще изчезне за кратко.
  2. Загуба на козина и пърхот. Има животни, които развиват непоносимост, към някои храни, в следствие на това могат да развият алергия изразяваща се в загуба на козина. Днес ветеринарната медицина може да ни предложи редица решения на този проблем, но това изисква посещение и консултация с ветеринарен лекар.
  3. Зачервени уши и сърбеж. Това състояние обикновено се проявява при породите с клепнали уши. Можете да промиете и да почистите добре ушите.
  4. Зачервени и сълзящи очи. Точно както и при хората, алергията може да се изразява и в непрестанно сълзящи очи.

Какво може да предизвика алергична реакция?


Причините са много, като започнем от полените и тревите, домашния прах, цигарения дим, почистващи препарати, лекарства, шампоани и парфюми и някои храни.
Няма порода, която да е застрахована от развиване на алергия. Това може да се случи при всяка порода и възраст, особено чувствителни обаче са: мопсове, булдози, териери и сетери.