Придружени от звуците на тъпани и гайди, нестинарите влизат в жарта. Те пазят тайните на своя мистичен ритуал в продължение на векове.
Нестинарството не е просто танц в жарава. То обединява легенди, ритуали, спомени и пророчества за бъдещето.
Легендите разказват, че родителите предавали на децата си тайнството на праведността, а местните твърдят, че само чистите души могат да влязат в огъня, без да се нарaнят.
Какви са тайните на нестинарите и какво се случва в началото на юни в сърцето на Странджа планина ?
До ден днешен тази традиция е съхранена в село Българи, където всяка година чудото наречено нестинарство се случва.
Въпреки, че нестинарството не свършва с една точно определена дата, кулминацията настъпва на 3-ти юни(стар стил), когато се чества празникът на двамата светии Св. Константин и Св. Елена – покровители на нестинарите.
Ритуалите започват с настъпването на утрото на 3-ти юни с шествието на нестинарите, в което всички жители на селото участват. Иконите на двама светии св.Константи и св.Елена се носят тържествено до най – близкия свещен извор, наричан още аязмо. Иконите се освещават и се играе хоро, съпровождано от гайда и тъпан. След това иконите се връщат в параклиса, а  нестинарите остават там до вечерта за да се молят, палят свещи и тамян в храма.
По обяд в центъра на селото се струпва огромона купчина дърва и се пали голям огън, който се поддържа чак до вечерта.
Поверията гласят, че именно докато изпълняват молитвата си нестинарите изпадат в своебразен транс, наречен “прихващане”. “Прихващането” е състояние, в което нестинарите сякаш губят контакт с заобикалящия ги свят и се озовават в различно измерение.
Когато се стъмни жаравата се разстила в правилен кръг и под завладяващите звуци на тъпан и гайда нестинарите започват своя танц.
Мелодиите, които се изпълняват по време на този магичен ритуал са три – първата съпровожда нестинарите до огъня, втората е мелодията, с която те си проправят път през огъня, а третата е Костадиново хоро.
Пръв в жарта влиза най – възрастния сред нестинарите, като преди това е обиколил кръга три пъти. За нестинарския танц са характерни малки, ситни стъпки в горещата жарава.
Усещането да бъдеш част от това магично и уникално изживяване е несравнимо.
През 2009 г. ритуалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство на не-материална култура.
Днес подобни ритуали са съхранени и в редица други държави – Фиджи, Таити, Сингапур, Япония, Китай и други.