Да си ECO-FRIENDLY е модерно, но и необходимо!

Според последни проучвания какаовите дръвчета са заплашени от изчезване заради климатичните промени.
 
Фермерите отглеждащи какаови дръвчета сигнализират за болести по растенията, ниски реколти, а до броени години ще бъде непосилно да се отглеждат здрави дръвчета даващи добра реколта.
Какаовите дръвчета са изключително чувствителни, нуждаят се от сравнително равномерни температури, обилни дъждове и богата на азот почва. Променливи температури, както и липсата на дъждове водят до засушаване и изкапване на листата. В повечето случаи какаовите дръвчета не се възстановяват.
Днес сред най-големите производители на какао са Гана и  Кот д’Ивоар. През 2018 година властите в тези държави разкриха и незаконни дейности свързани отглеждането на какаовите дръвчета.
Защитени местности, дом на изчезващи видове са били напълно обезлесени. На мястото на изсечените гори са открити незаконни какаови плантации.
Нарастващата цена, все по-трудното производство и повишаващо се търсене са фактори, които водят до незаконните посеви.
Според изследвания климатичните промени в страните производители на какао ще направят отглеждането на какао почти невъзможно.

Хранителна стойност на какаото

Какаото е богато на минерали като калий, фосфор, магнезий, калций. Съдържа тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамин В6, Е и К.
Добър източник е на цинк, желязо и натрий, като същевременно осигурява на тялото енергия, въглехидрати, протеини и диетични фибри. Съдържа 0 холестерол.
 

Ползи за здравето от какаото

  • Понижава кръвното налягане
  • Спомага за поддържането на здрава кръвоносна система
  • Предпазва ускорено стареене
  • Подобрява мозъчното здраве и кръвоносната система
  • Повишава настроението