Шестимата режисьори от класа на проф. Пламен Марков се изправят пред публиката и изпитната комисия, за да завършат успешно образованието си в НАТФИЗ. Преди да се отправят към сцените на професионалните театри или да тръгнат по неравните пътища на свободните творци  те ще представят дипломните си спектакли. Това са „Жената Макбет“ на Детелина Станева, 17 май в Театро; „Куцулан или Вълча Богородица“ на Траяна Минкова, 18 май, Сцена А610, НАТФИЗ; „Паметта на водата“ на Александра Докова, 25 май Сцена А610, НАТФИЗ; „Едмънд“ на Надя Панчева, 2 и 3 юни, Сцена 47, НАТФИЗ. Спектаклите на Мартин Киряков и Стефани Христова са планирани за втората половина на юни. Проф. Пламен Марков ще набира следващото попълнение режисьори в НАТФИЗ през септември.
 
На   20 и 21 май студентите – трети курс, клас проф. Здравко Митков, ще представят премиерния спектакъл пред театралната публика на Театър НАТФИЗ – „Адската машина“ от Жан Кокто. Сценичната версия, постановката и музикалната среда са на проф. Здравко Митков, сценографията е на Невяна Кавалджиева и Лилия Бабунова, а асистент режисьор на спектакъла е Людмила Стоин.
Според проф. Здравко Митков:Провокативно модерна за театралните вкусове от 1932 година, когато е написана, „Адската машина“ и днес е изпитание за всички клишета, които тровят театралната ни рутина. Нахално свободната игра на автора с жанровете, блестящият език, смесващ епохите без никакъв свян, дълбоката чувственост и фарсовият (на места) рисунък – всичко това ни е вдъхновило днес да приемем интелектуалната покана на Кокто. Да проверим дали нашето представление може, дори за миг, да се докосне до блестящо-скептичната аура на неземния му талант.“
 
Споделете и останалите представления от театралния афиш на Академията. Театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ ще продължат да играят при 50% от капацитета на салоните и стриктно спазване на всички мерки срещу Covid. Запазва се намалението на билетите за студенти и ученици.