Днес едни от най-разпространените домашни любимци са куче и котка, но какво бихме избрали за наш верен приятел, ако искаме  по-необичайно и различно  животинче.
Ето и някои от по-нестандартните любимци, които могат да станат наши добри приятели.
 
1. Сервал
 
Известен със своя чувствителен и игрив характер, сервала е изключително добродушен и бързо се привързва към своя стопанин. Не обича големите промени и страда много ако стопанина му не е до него.
Сервалът достига до 18-20 кг., а атрактивният му външен вид го правят желан домашен любимец.
Интересен факт за тези прекрасни създания е, че обожават да скачат и да висят на въжета, препоръчително е, когато сервала е малък да не скача от високо за да не се нарани.
И все пак, ако планувате да отглеждате сервал, не забравяйте да се сдобиете и с въже.
 
2. Змия
 
Много хора не разпознават в змията, своя домашен любимец и много не предполагат, че с постоянни грижи и усилия тя може да бъде опитомена и да се превърне в мечтания домашен любимец. Преди да изберете каква змия да отглеждате, трябва да внимателно ба проучите до каква големина достига.
Необходимо условие за отглеждането на змия е да закупите подходящ терариум съобразен с големината, която достига избрания от вас вид.
 
3. Таралеж
Лесно можем да се влюбим в очарователното и миловидно изражение на таралежа, но подходящ ли е той за домашен любимец? Да! Една клетка би била отличен дом за таралежчето, хубаво е клетката да не прекалено тясна, за да можете да обособите място където да спи и да се храни и да остане свободно място за игри и разходки.
 
4. Мини прасенце
Да, точно така прасенце. Може би много хора биха погледнали скептично на идеята да заживеят с прасенце, но пък няколко дни биха били достатъчни за да не искаме да го изпускаме от прегръдките си.
Мини прасенцата достигат до 15-50 кг. и със сигурност не достигат размерите на селскостопанските си братя.
Изключително гальовния им и любвеобилен нрав ги правят подходящ любимец и за семейства с деца. Мини прасенцата обичат игрите и разходките и няма специални изисквания за тяхното отглеждане.