Международният ден на жената възниква от т.нар. трудови движения в началото на 20- ти век.
През годините празникът се е изменил и продължава да се изменя, може би защото всяка една от нас очаква и разбира празника по собствен начин.
Началото на празника се полага в Америка, до появата му се стига след редица протести срещу тежките условия на труд. Всъщност спокойно можем да кажем, че този ден олицетворява правата на жените. На този ден през 1857 година група работнички, работещи в текстилни предприятия излизат на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Две години по-късно тези жени създават първия работнически синдикат. През годините следват още редица протести, като най-ярък е този от 1908 година, когато жените искат, по-добри и приемливи условия на труд, по-високо възнаграждение и право на гласуване.


Тази годината Глобалната женска организация “Aurora” отбелязва 8- ми март с тема на кампанията #BalanceforBetter (Баланс за по-добро), защото именно баланса ни води към един по-добър свят. Темата е призив за действие за насърчаване на баланса между половете в целия свят, като действията продължават през цялата година.


Организацията на обединените нации (ООН) също отбелязва 8- ми март, а тазгодишната тема на кампанията е “Think equal, build smart, innovate for change” (Мислете равнопоставено, градете умно, иновации за промяна). Кампанията е с фокус върху новаторските начини, по които можем да насърчим равенството между половете и правата на жените.


Без значение, коя тема изберете за ваша, то 8- ми март е нещо повече от рози, шоколадови бонбони и красиви картички. Това е кауза насочена към целият свят, защото за никого не е тайна, че все още има кътчета по света където жените и младите момичета нямат свободата и правата, които имаме ние.
Честит празник! Бъдете себе си, бурни, емоционални, женствени, но вие, такива, каквито сте!