Папагалите са изключително забавни домашни любимци, но изискват постоянни грижи и внимание. Отглеждането на папагал не е за подценяване и често оставаме изненадани колко време отнема качественото отглеждане  на тази красива птица.
Папагалите имат нужда да летят
Да, точно, както кучето обича да тича свободно, така и папагалите имат нужда да се забавляват летейки. Важно е да подсигурите достатъчно голяма клетка за своя папагал, но само хубава и голяма клетка не е достатъчно. Представете си, че сте затворени в голяма и хубава къща, е все някога ще поискате да излезете навън. Същото е с папагала, за това поставете клетката в голяма стая, в която ще можете да пускате папагала, да го обучавате и да играете с него.
Балансираната диета е от ключово значение
Балансираната диета спомага за правилния растеж и развитие на вашия папагал. Обърнете голямо внимание на диетата на своя папагал, важно е да знаете, че семената  не трябва да надвишават 20% от дневната дажба.
Неправилното хранене може да доведе до проблеми с растежа, недостиг на витамини и заболявания.
Обучение с положителни методи
Нараняването на папагала, независимо физически или психически е недопустимо.
Положителните методи се основават да предоставянето на награда. Когато папагалът се справи добре с команда, вие го стимулирайте, по този начин той ще запомни, че това негово действие е желано и добро.
Наградата може да бъде храна, достъп до играчка или време за свободен полет.
Проявявайте необходимото търпение, за да създадете трайно доверие. Вашата птица не трябва да се страхува от вас.
Част от семейството
Папагалите не трябва да бъдат изолирани, те трябва да се чувстват част от семейството, за тази цел птицата трябва да прекарва време с цялото семейство, да откривате начини да се забавлявате и играете заедно.
Ежедневни грижи
Грижите за един папагал изискват време, честото къпане е задължително, както и редовното почистване на клетката. Преценявайте добре времето си и отделяйте необходимите грижи и внимание за вашият домашен любимец, защото по този начин ще осигурите добра среда за неговото отглеждане.
Папагалите са прекрасни и изключително интелигентни птици, те усещат вашите емоции и доста често се влияят именно от тях. Преди да си вземете папагал за домашен любимец обмислете внимателно дали ще имате нужното време, дали ще успеете да създадете подходящите условия и дали ще бъдете достатъчно търпеливи.