От 08 до 26 октомври 2019 в галерия Арте (ул. Бузлуджа 31, София) може да се види изложбата на Ясен Гюзелев. Преди броени дни той получи приз за илюстрациите си към „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанското издателство VICENS VIVES. Авторът е сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“ на конкурса Book Image, част от 32-ия Московски международен панаир на книгата. В настоящата изложба се показват за първи път пред софийската публика оригиналите на тези илюстрации, върху които художникът продължава да работи и в момента. Оригиналите са около 30 броя. Представени са също техни репродукции, в техниката „жикле“ /най-високoкачествен дигитален печат/.
Издателство Колибри издаде за първи път “Дама Пика” на Пушкин с илюстрациите на Ясен Гюзелев, след китайски, руски и френски, книгата вече я има и на български. В настоящата експозицията могат да се видят илюстрации от книгата. Художникът споделя: „ Tози текст ми беше поръчан да го илюстрирам от тайванско издателство преди повече от 20 години. Те издават световна класика, работят с най-добрите илюстратори от цял свят. Това беше едно предизвикателство, защото аз отдавна съм увлечен по руската класика, от така наречения “Златен век на руската култура”. Подходих задълбочено с проучване на архитектура, костюми, на художниците по това време. За мен никога не е било интересно просто да пресъздам епохата, просто да се види, че това е 18 век, Петербург….. търся нещо по-интересно в текста, което да илюстрирам и да го подскажа по някакъв начин. И понеже става дума и за хазарт, и за съдбата, това бяха нещата, които много ме плениха в този текст. Измамното усещане, че можеш да надхитриш съдбата, да я преподредиш по свои планове и чертежи, да отдадеш живота си на това, неминуемо води до загуба. Затова избрах този формат – сякаш всички сцени се развиват във формата на една карта за игра.”
 
Според специалистите: „Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса и добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно.“ Уменията му са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски.