Тони Робинс е човек, който има пряко отражение върху живота на близо 50 милиона души от 80 страни по цял свят благодарение на книгите си, аудиозаписите и страхотните си публични изказвания. Изключително силно ни вдъхновява и мотивира.
Всеки човек иска да промени живота си в определен аспек. Тези промени могат да бъдат разделени общо взето в 2 категории: първата от тях е свързана с нашите чувства към обкръжаващия ни свят-когато искаме да придобием увереност в себе си, да преодолеем страховете си, да се отървем от безсилилието, по лесно да възприемаме неприятните ситуации в живота си. Втората от тях е свързана с действия-когато искаме да се откажем от цигарите, пиенето, да отложим важна задача за друг ден.
 
Основни принципи, на които можете да обърнете внимание в ежедневието си и в живота си като цяло:
 
 • Задавайте си правилните въпроси
Въпросите, които си задаваме в нашето ежедневие, според Робинс, имат огромно значение за това доколко щастливи сме. Това е така, защото въпросите спомагат за активизирането на скрития потенциал на нашия мозък и фокусирането му върху важните задачи и цели. Така например ако се запитаме “Защо не ми върви?” или “Защо все не успявам?”, ние подсъзнателно ще си внушим, че сме неуспешни и мозъкът ще престане да прави усилия за промяна.
Ако обаче си зададем въпроси като “Какво да променя в ежедневието си?” или “Как да постигна това?” ще накараме нашия мозък да мисли активно в тази посока и ще увеличим значително шансовете за решаване на много от проблемите ни.
 • Забавлявайте се
Въпреки че успехът изисква много усилия, това не означава, че трябва да ни е неприятно да ги полагаме.
Затова е от ключово значение да открием, какво ни забавлява и ни кара да работим с по-голямо удоволствие.
Разликата между успешните и неуспешните хора около нас е, че първите наистина обичат това, което правят. По този начин те са много по-ефективни в работата си, а и значително по-лесно научават нови неща, тъй като отделянето на хормони на удоволствието улеснява запаметяването.
Затова ако искаме да постигнем нещо повече в живота си, трябва да заложим на нещата, които ни харесват и да търсим всякакви начини да ги направим по-интересни – например чрез използването на игри и музика, както и чрез постигането на повече разнообразие в ежедневните дейности.
 
 • Фокус върху целите ни
“Една от причините много малко от нас да постигат това, което наистина искат, е фактът, че никога не се фокусираме върху целта си, никога не концентрираме силата си. Повечето хора се лутат в живота си и никога не решават да овладеят и усъвършенстват нещо специално” – убеден е Тони Робинс, акцентирайки върху значението, което фокусът върху важните неща в живота ни има върху нашите действия. Според него: “Целеустремеността е будилникът на човешката воля”.
 • Да си зададем нови стандарти
Нашите сегашни стандарти са ни довели до положението, в което се намираме в момента. Ако то ни харесва, всичко е наред. Ако обаче наистина искаме да го променим, тогава трябва да променим стандартите си и да възприемем нова житейска стратегия. Повишаването на стандартите ни и фокусирането върху това, което искаме да постигнем играят ключова роля в процеса на промяна.
 
 • Ние сами решаваме дали да сме щастливи, или нещастни
По време на своите семинари и уъркшопи Тони Робинс използва различни методи, за да покаже на аудиторията как може да контролира своите чувства и емоционално състояние.
Това, в което се фокусираме, въпросите, които си задаваме, начина, по който се държим, дори по който дишаме – всичко оказва влияние върху степента, в която сме щастливи. Щастието не е нещо, което някой друг трябва да ни поднесе, а добре осъзнат личен избор, който всеки от нас може да направи.
 
 • Чувствате се депресирани? Как да промените това?
Ако сте били в състояние, в което дори нямате желание да направите опит да промените нещо, това означава че сте в положение на т.нар. „заучена безпомощност„. Постоянно имате това чувство, свикнали сте единствено да се мислите за безпомощни и неспособни да се справите. Често причината много хора да се чувстват по този начин е неуспехът от предишният им опит.
Запомнете: Между миналото и бъдещето няма знак за равенство! Важно е НЕ това, което беше вчера, а това което правите в момента. Доста хора погрешно се опитват да влязат в бъдещето като използват за ориентир огледалото за обратно виждане. Понякога това е добра идея от гледна точка на рутинни задачи, но в повечето случаи и особено в състоянието, за което споменахме, това никак не е добра опция за вас!
 • Неуспехът не съществува
Начина, по който се справяме с нашите провали ще промени в много по голяма степен живота ни, отколкото всички други наши действия.
 
 • Вземането на Решения
Нашата съдба се определя от решенията, а не от обстоятелствата. Когато използва думата „решение“ Тони Робинс говори за реален и информиран избор. Повечето хора казват: „Реших да сваля няколко килограма„, но не осъзнават, че това е твърде общо намерение от тяхна страна, нямащо никаква специфика.
Това е като някакъв израз на предпочитание или с други думи е абсолютно същото като „Искам да отслабна„. Реалната задача може да се осъществи, когато решите какво наистина искате да промените или да постигнете, като го измерите и заявите върху кое точно искате да работите.
„Искам да отсбана с 5 кг като бягам всеки ден по 3 км“ е доста по добър вариант, нали? Хората, които искат да преодолеят несгодите и да променят живота си трябва ежедневно да вземат 3 важни решения за нещата, които правят:
Върху какво да се съсредоточа?
Колко важно е това или онова?
Какво трябва да се направи?
 
 • Изградете си твърди убеждения и ги следвайте
Вие сте свободни да решите, да посочите към кои убеждения да се придържате и следвате, а те от своя страна ще определят действията, които предприемате. Важно е да се изберат вярвания, които ви подкрепят, ще ви зареждат с надежда и енергия. Както ви казах, вие избирате, подберете най-добрите си вярвания!
 • Това, което виждате, това и получавате
Ключът е да се промени емоционалното състояние, което от своя страна да промени посоката на нещата върху, които се концентрираме. Трябва да се уверим, че при възникване на проблеми ще се фокусираме върху решенията за това къде искаме да отидем, а не върху това, което ни плаши.
Това, за което най-много говорите, това и изпитвате! прехвърляне на вниманието, вземане на решения, промяна на убежденията-дали всичко това става незабавно? Не разбира се. Този процес може да се сравнява с разтежа на мускулите в нашето тяло.
Когато тренирате вашите мускули те не се взривяват като балон, нали?
Това се случва постепенно. Но аз ще ви гарантирам, че ако вие поне частично се опитате да измените фокуса си и бъдете постоянни в това, вашите реални обстоятелства ще се променят значително.
 
 • Въпросите – това е отговорът!
На сутринта се питам едни и същи въпроси, а вечер други. Тези въпроси ме държат удивително бодър и мотивиран през целия ден и доволно всяка вечер отивам да си легна. Ето и моите сутрешни „въпроси-стимуланти„:
Кое в живота ми ме прави най-щастлив в момента?
Кое е това нещо, което ме кара да се чувствам добре?
Кое е това, което ме притеснява?
С кое в моя живот съм горд в момента?
За какво се чувствам благодарен в момента?
Кого обичам? Кой ме обича?
Вечерни въпроси-стимуланти:
Какво свърших добре днес?
Какво научих днес?
Как днешния ден направи живота ми по-добър?
Как днешния ден може да послужи за инвестиция в бъдещето ми?
 
 • Физическото и емоционално състояние са взаимно свързани
Движението на тялото ни променя начина ни на мислене, чувства и поведение. Разгледайте поведението на успешните хора около вас и копирайте техните движения!
 • Речник на успеха
Можете ускорите силата на насладата и вълнението в значителна степен с малка промяна на обичайния начин, по който ги описвате. Заменете в речта си например думата „бързо“ със „взривно“, думата „приятно“ с „луксозно“, „интересно“ със „скандално“, „добре“ с „не може да бъде“ и т.н. Това със сигурност ще окаже ефект върху възприятията и ще засили положителните такива още повече.
 
 • Използвайте мощни метафори
Зад всяка метафора стои система от вярвания. Когато изберете някоя метафора, за да опишете живота си или ситуация, вие също избирате и подкрепяте свои различни убеждения. Ето защо трябва да се замисляте сериозно за избора на думи, когато описвате живота си!
 
 • Поставете си цел
Стъпката без която нито един гуру на личностното развитие не минава! За Тони Робинс поставянето на цели е обосновано с едничката цел да придадем направление на някои основни области от нашия живот и да насърчим движението в желаната посока.
 
 • 10 дневна психологическа подготовка
Това ще ви даде възможност да поемете контрол над ума си и няма да позволите на мозъка си постоянно да превърта в главата ви негативни мисли. Ето и правилата:
През следващите 10 дни изхвърлете вредните мисли, чувства, въпроси или метафори. Естествено те няма да изчезнат с магическа пръчка, но когато се появят отново въпреки вашето усилие да ги изгоните надалеч, а това ще се случи със сигурност-веднага си задайте въпроси, които ще ви изведат от този омагьосан кръг на негативнити мисли.
Ето ви и няколко примера: Със сигурност има нещо страхотно в този проблем, кое ли е то? Как мога да получа удоволствие от процеса, който върша? Какви са недостатъците? Когато се събудите сутринта задайте си „въпросите стимуланти“ от урок 6, вечерта повторете упражнението с вечерните такива.
През следващите 10 дни напълно се фокусирайте върху решения, а не върху проблеми. Ако по време или след тази психологическа подготовка имате отново отрицателни мисли не се самобичувайте. Просто ги заменете с нещо положително. Ако изпълните тази програма ще си помогнете в изграждането на нови навици, които ще допринесат за разтежа ви и ще ви дадат възможност да се радвате на живота всеки един ден все повече и повече.