Какво са QURKIES ?
QURKIES са иновативни, образователни, екологични и безопасни блокчета за игра. Блокчетата са изработени от отпадъчни потоци от коркови тапи, откъдето идва и логото на идеята – коркова тапа с очи – Mr. Quorkie (Мистър Корки).
Корковите блокчета са идея на холандския дизайнер Ruud van den Heijkant, който споделя:
Когато за пръв път станах баща, бях сериозно учуден от количеството пластмаса, използвана за играчките. Исках да взема емблематичен пример за пластмасова играчка и да я превърна в нещо естествено. Така се роди идеята за Qurkies.
(Ruud van den Heijkant.)
Проектът за Qurkies е финансиран от американската глобална общност за стимулиране на креативни хора – Kickstarter. Освен това тази година беше избран и сертифициран от Фондация Sollar Impulse като една от 1000 ефективни решения за устойчиво развитие.
Смисълът на проекта е не само екологичен, но и практичен. Тъй като блокчетата са от корк, те са безопасни при настъпване, безшумни при изтърване и могат да плават по вода. Освен това се комбинират с други блокчета и могат да се оцветяват, което позволява на децата да развиват фантазията си като направят всяко блокче уникално.
 
Любопитно…
Коркът се добива от кората на корковия дъб. Интересното при добива му е, че дървото не се отсича, а самата кора се бели от стъблото. Този процес е частичен, което допринася за по-бързото възстановяване на кората. Доказано е, че корковите дървета без кора абсорбират 4 пъти повече въглероден диоксид от останалите дървета, а корковите гори поглъщат за година 14 мил. тона CO2,  което равнява на вредните емисии от 3 мил. автомобила.
Този проект доказва, че детските играчки могат да са едновременно красиви, забавни, образователни, безопасни и екологични.