Несъмнено има с какво да се гордеем.


За пореден път това доказва и 15-годишната Нургюл Салимова, заемаща челната позиция в класацията при момичета до 16 години.


Нургюл Салимова е родом от търговищкото село Крепча. Още от четири годишна девойката започва да играе шах. Таланта и упоритостта на Нургюл не остават невъзнаградени и успехите започват да валят.
През 2011 година печели първенството за момичета до 8 години в Албена, а след това печели и световната титла Union Youth Chess Championship в Гърция при момичетата до 12-годишна възраст. През 2017 година завоюва първото място в България, като поставя рекорд за най-млада шампионка в историята на родния шахмат.


В момента Нургюл Салимова е в топ 60 при жените в света, а по-малко от 100 точки делят талантливото момиче от титлата “гросмайстор”. Титлата “гросмайстор” е отличие, което се дава от международната шахматна асоциация ФИДЕ на най-добрите играчи на шахмат.
През Април ще се проведе Европейския шампионат за жени в Анталия, където се очаква Нургюл да защити челната позиция и да се класира за Световния шампионат за жени.