Когато Черния петък чука на вратите ни и подканва за коледен пазар, за неустоими отстъпки, всякакви оферти и предложения няма как да не се запитаме от къде идва този огромен, световен фурор за покупки.
През последните години, Черният петък се е утвърдил като денят с най – много продажби.
Началото:
Годината е 1960, а мястото Филаделфия, с думите “Черен петък” служители от местната полиция наричали петъка след Деня на благодарността заради километричните задръствания по пътищата.
Според друга теория понятието “Черен петък” се използва за първи път за “аферата със златото” или катастрофата на американския златен пазар на 24 септември 1869 г. Двама финансисти от Уол Стрийт Джей Гулд и Джим Фиск, работили заедно с обединяваща цел, закупуването на колкото се може повече  злато, надявайки се по този начин цената да скочи и да го продадат с огромни печалби.
След като изкупуват огромни количества злато и цената се е покачила достатъчно, двамата решават да продават разигравайки театър, а заблудените купувачи купували, 24 часа след като успели да продадат цялото злато, цените паднали с 20%. Разбира се това не е чист късмет, а резултат от дълъг, добре замислен и изигран сценарий.
Черния петък е известен с километрични опашки и лудо пазаруване. На този ден през 2017г. са изхарчени повече от 2 млрд. долара само за онлайн покупки.
 
Съвет: Пазарувайте и харчете разумно, обмисляйте добре покупките и не прибързвайте.
През последните години се утвърди практика, която заблуждава нас, потребителите. Цените биват изкуствено повишени, само ден преди Черния петък, а в деня на лудото пазаруване, ги купуваме на цени по-високи от обикновен делничен ден.