С всяка изминала година коралите избеляват, умират и изчезват, но това е нещо, което не се случва от вчера или от днес, това е тенденция. Експерти и изследователи предупреждават, че поради повишаването на температурата на водите, коралите умират.
Може би сме късметлии, че можем да се насладим на красотата на тази уникална форма на живот. Коралите са топлолюбиви  създания и не случайно, можем да ги видим в тропически води, въпреки това отпечатъкът, който оставяме в природата е неблагоприятен за коралите.
Децата родени днес, могат да бъдат последното поколение, което може да се докосне до магията на кораловите рифове, това съобщава морски биолог, координиращ усилията за наблюдение на упадъка на най-колоритната екосистема в света.

Дейвид Обура, председател на Групата на специалистите по корали в Международния съюз за защита на природата изрази притеснението си, основаващо се на редица експертни становища:
„Децата, родени днес, може би ще бъдат последно поколение, което вижда кораловите рифове в цялата им слава. Рифове имат история от 25 милиона до 50 милиона години и са преживели тектонски сблъсъци, като тези на Африка в Европа и Индия в Азия. Но след пет десетилетия сме подкопали световния климат толкова фундаментално, че следващото поколение ще изгуби световно свързаната рифова система, оцеляла десетки милиони години. “
Учените от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) предупреждават, че ако затоплянето на водите достигне 2C,  шанса тропическите корали да бъдат унищожени ще бъде 99% . Вероятността това да се случи в следващите 50 години е огромна.
През последните години Големия бариерен риф край Австралия изгуби голяма част от коралите си, те бяха засегнати от т.нар процес на избелване. Той се причинява както от повишените температури, така и от прекомерното замърсяване на водите.
Кораловите рифове може би ще се превърнат в първата изцяло затрита екосистема от човешка дейност
Замърсяваме околната среда с невиждано темпо, само за няколко десетилетия човешката дейност е способна да унищожи живот оцелял милиони години. Замърсяването на океаните и климатичните изменения, един ден може би ще погубят и нас, защото природата е сила, пред която ние не можем да се изправим.
През последните години, много от туристите посещаващи коралови рифове си отчупват парченца, за да ги сложат на секцията вкъщи. Отчупвайки парче от корала, те отчупват живот.