Защо сънуваме? Какво означава сънят ни и много други въпроси, които често остават без ясен отговор. Всеки от нас обикновено остава с някакво усещане от сънищата си и също така е разсъждавал върху тях. След някои сънища, които ни се струват толкова реални се събуждаме, потопени в емоция и с трудност напипваме ръбовете на реалността. Сънищата са загадка, която мнозина невролози и психиатри опитват да разгадаят.
 
Сънят заема голяма част от живота ни, близо 1/3 от денонощието. Според последните изследвания сънят помага на мозъка ни да преработи получената през деня информация и да я разпредели в съзнанието ни. Някои хора вярват, че по време на сън душата напуска тялото, за да отпътува до друго място или в други измерения. Психолозите пък смятат, че сънищата изпълняват ролята на своеобразен представител на несъзнателната част на човешкия мозък. В сравнение с нищожното количество неща, за които имаме познания в реалния си живот, несъзнателната част на ума представлява неизмеримо количество спомени, сънища и мисли. Ако човек някога намери начин да използва тези безценни знания, сънят ще стане истински проводник към придобиването им.
 
Всъщност, както казват учените, сънищата рядко означават това, което сте сънували, и още по-рядко биват пророчески. Прочутият швейцарски психолог и психиатър Карл Юнг за годините си работа е анализирал над 20 000 съновидения и е стигнал до извода, че те са ключ към нашето подсъзнание.
 
Неговите съвременни последователи усъвършенстват тази теория, помагайки ни да разберем какво ни сигнализира подсъзнанието с помощта на „нощното кино“.
 
При правилен подход от сънищата може да се извлече много важна информация и дори да се коригира собственият живот. Главното е да ги възприемате не буквално, а символично. Те са пълни с метафори, които съответстват на различни аспекти от вашата личност и подсказват на какво е нужно да се обърне внимание веднага.
 
Според написаното в книгата му Тълкуване на сънищата, Зигмунд Фройд вярва, че сънищата са пряко свързани със събитията, които сме преживели в деня преди съня да се появи. Както и, че те проявяват наши несбъднати желания, които са се появили в главата ни в този ден.
 
Макар да не отрича теорията на Фройд изцяло, неговият колега Юнг изказва мнение, че сънищата засягат много по-голяма част от нашето същество – те обхващат несъзнаваното, както личното, така и колективното. Той твърди, че психиката е саморегулиращ се механизъм, в който съзнателните нагласи е вероятно да бъдат компенсирани несъзнателно (в съня) от техните противоположности.
 
Юнг добавя, че в съня ни се проявяват определени архетипи, които са неща дълбоко скрити от нашето съзнание. Такива са например Анима (женското начало), Анимус (мъжкото начало), Сянката (онази част от Аза, която крием от хората и не желаем те да виждат) и други. Според Юнг те се явяват в нашите сънища под формата на определени символи и/или определени фигури – мъж, жена, старец, ваш роднина или приятел.
 
До голяма степен всеки от нас може да тъкува сънищата си. Важно е да се замислите, това което сънувате до колко може да се обвърже с емоционалното ви състояние или със случки от ежедневието ви, неизпълнени цели или подтиснати желания. Ако все пак не си обяснявате съня си по нито един от гореизброените аспекти, обърнете внимание на емоцията, която сънят ви е пробудила у вас. Дали е по-скоро предупреждение, повод за притеснение или пък напротив чувствате се по-леки, спокойни и свободни. Това също ще ви подскаже как да разтълкувате случилото се в съня ви. Въпреки, че психолозите твърдят, че сънищата ни не са пророчески, според нас има момент, в който това което сънувате ви подсказва каква крачка да предприемете за дадена бъдеща ситуация. Това вероятно е продиктувано от собственото ви подсъзнание, но все пак би могло да ви окуражи или да ви разубеди при взимането на дадено решение, а в последствие да определите съня като пророчески. Възползвайте се от работата на ума си докато тялото ви си почива и се доверете на емоциите си, сигурни сме, че ще ги разтълкувате правилно.
Е, сладки сънища!