Знаете ли, че докато спим минаваме през различни етапи или фази, разделящи се в две категории-  REM (Бързи очни движения) и NREM категория, която се състои от четири етапа. Първият етап е “лек сън”, втория “истински сън”, а третия и четвъртия са “дълбок сън”. Подобно на нас, нашите любимци – котки и кучета, минават през почти същите етапи и също като нас те сънуват.
 
Има десетки теории за същината на нашите сънища, някои гласят, че сънуваме нещата, които искаме или силно са ни впечатлили, други, че по този начин мозък ни подрежда информацията събрана през деня и много други.
Често пъти, когато наблюдаваме нашите любимци докато спят, виждаме как лапичката или опашката им потрепват, как движат лапичките си, все едно ходят или бягат, това са и моментите, в които се предполага, че животните сънуват.
Интересен факт е, че човешките сънища се случват по време на REM съня, именно тази фаза е присъща и за съня на бозайниците и птиците и точно заради това някои учени са склонни на вярват, че животните сънуват.
 
Има изследвания, които твърдят, че кучетата, сънуват най – често стопаните си, а котките сънуват лов на мишки, други изследвания твърдят, че по – големите кучета, сънуват повече от по – малките породи.
Можем само да гадаем, какво точно се случва в сънищата на нашите любимци, но каквото и да е,  аз съм сигурна, че и те сънуват точно като нас, а вие ?