Посетилите Салар де Уюни го определят като едно от най-впечатляващите места на земята. В класации за най-удивителните природни обекти е на първо място или сред първите позиции. Наричат го гигантското огледало на света или най-голямата солена пустиня, район, в който небето целува земята. Намира се в Боливия, в близост до Андите.
 
„Оградената солена плоскост“, както е в превод името му, е с площ 10 582 кв. км. Това му отрежда първата позиция сред солените езера в света. Впечатляващата му надморска височина 3656 м от своя страна го правят най-високото езеро на планетата. Формирането му се свързва с преобразуването на праисторически езера. Промяната на климата, съчетана с повишаване на температурите е съдействало за изпаряването на водата. Образуваната гъста солена кора формира солената плоскост, която се наблюдава днес. Под нея водата продължава да се изпарява под въздействието на слънчевите лъчи и оставя повече сол на повърхността. Изпарението става със скорост десет пъти по-голяма от тази на валежите, което превръща Салар де Уюни в непрекъснат източник на сол. Статистиката сочи над 10 милиарда тона годишно.
 
 
 
Районът е важно място за Боливия предвид залежите от сол и огромното количество литий, който се съдържа в тях. Той именно намира приложение в различни сфери на човешката дейност, най-вече за производството на батерии. Известно е, че солената повърхност на Салар се използва от астронавтите за тестване на сателитни системи в орбита. Тя е перфектна за тази цел, защото е огромна, стабилна и притежава много добри отразяващи способности.
 
През дъждовния период (декември-април) Салар де Уюни се преобразява в плитко езеро. Неповторимият огледален ефект, който се създава, го превръща във вълшебно, нереално място. Дълбочината на водата е няколко сантиметра и това позволява свободни разходки по него. Създадената илюзия е впечатляваща, тъй като повърхността отразява движещите се облаци чак до линията на хоризонта. За туристите усещането е, че раят е слязъл на земята. Гледката има сюрреалистичен вид. През сухия период оподобяват Салар де Уюни на мистичен и красив бял полигон с интересни образувания. От 2 до 8 метра дебелина е солената покривка, а минералният слой позволява да се пътува с кола. Тук не расте нищо, срещат се единствено редки кактуси.
Регионът може да се посети и в периода юли-октомври или края на април и началото на май. Дневни стойности са между 13 и 21 градуса. Нощите обаче са студени, през цялата година, като температурата пада до -9 градуса. За удобство на туристите около Салар де Уюни има хотели.
 
Соленият хотел е построен изцяло от сол – от външните стени до скромната мебелировка в стаите. „Ако посетите мястото през ноември – уточнява сайта https://www.peika.bg, ще станете свидетели на още една причудлива гледка: перната розова вихрушка на ята от птици фламинго. На границата на земята и небето от прозорец на солена стая може да наблюдавате двойният образ на розовото фламинго да се разхожда по хоризонта.“ Съществува местна легенда, че планините Тунупа, Куску и Кусина, които заобикалят солниците, някога не са били планини, а хора гиганти. Сълзите на изоставената от съпруга си Тунупа, която плачела денонощно се смесили с млякото, с което кърмила сина си. Вярва се, че така се образува Салар де Уюни, а тукашното население почита Тунупа като божество.
 
 
 
До Салар де Уюни се достига от Чили, Перу и Аржентина или през Ла Пас в Боливия или Сан Педро де Атакама в Чили. Отправната точка за посещение на тази уникална местност е град Уюни. Препоръчват се еднодневни и тридневни екскурзии, които тръгват от този град и са ръководени от обучени гидове. Посетилите района съветват туристите да са снабдени с удобни обувки, слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем, вода, фотоапарат, аксесоари за нестандартни снимки; (props for perspective shots).
 
 
 
 
 
Пътешествието до това кътче на Боливия си заслужава, защото Салар де Уюни е реален природен феномен, при който действителността е по-впечатляваща от перфектните снимки.
 
Снимки: https://pateshestvenik.com, https://www.premium.bg