Световният ден на врабчето е международна инициатива на Nature Forever Society (NFS) и за първи път бе отбелязан през 2010 година.


Всички можем да си спомним птиците от детството, а врабчетата винаги са били едни от най-близките до човека птици. Днес обаче, както много други животински видове, така и популацията на домашното врабче намалява стремглаво.
Основните причини за това все още остават загадка. Разбира се има множество предположения като: разрушаване на местообитанията, липса на достатъчно храна и замърсяване.


Как да отбележим този ден?


Можете да поставите къщички и хранилки за птици на прозореца на вашият дом или офис, да разкажете на близки или приятели за инициативата, от която сте част, както и да поощрите познати, приятели и семейство да полагат грижи за врабчетата.
Денят на врабчето ни напомня, че трябва да пазим, да се грижим и да бъдем отговорни към природата и към целия заобикалящ ни свят. Този ден е послание, което не трябва да отминаваме, защото точно, както врабчето, стотици други видове са сериозно заплашени от изчезване.