Преди повече от 10 години във Варна се заражда една творческа идея, която продължава да намира последователи. И до днес, тя е достъпна за всички, но смисълът й  е в това деца и младежи с увреждания да се развиват и да се доближат до изкуството. Така, през 2009г. Сдружение ЗА ТЕБ инициира  работилничка за бижута. В нея хора с интелектуални затруднения, физически несъвършенства/увреждания и доброволци се занимават с приложно изкуство. Целта е осмисляне на свободното време и развитието на различни социални и артистични умения. Няколко години по-късно работилницата се превръща в “Място за ТЕБ”. Творческото пространство създава много приятелства, позитивни емоции и незабравими спомени. Младежите научават техники и похвати за рисуване и декориране. Използват  различни материали и инструменти. Създават и реализират идеите си. Място ЗА ТЕБ е място за всички.
 
Една от първите участнички, която припознава мястото като свое, е Кристина Велева. Тя е на 32 години и страда от синдром на Прадер-Вили. От миналата година се изявява и като доброволец, като помага в организацията на дейностите и подкрепя новите участници с опита си. За нея времето в работилницата е интересно, забавно и всеки път успява да научи нови неща.  “Удоволствие е, че се срещам с нови хора и приятели от Варна и цяла Европа. Сега най-много искам да няма повече Ковид и да можем свободно да се събираме”, казва тя. Най-много обича да изработва гривни и да реди пъзели.
 
Място ЗА ТЕБ редовно се посещава от още 15 младежи на възраст между 9 и 36 години. Някои от децата са със специални образователни потребности. Дейността на работилницата среща подкрепа и в лицето на чуждестранни доброволци, като тази година те са от Франция.
 
Всички усещат работилницата като свой дом. А всеки дом има своите традиции. В навечерието на всяка Коледа, младежите изработват различни празнични картички, свещи, ароматни торбички и украшения. Те се продават на страницата на работилницата, а събраните средства изцяло се влагат в материали, които да дадат възможност на младежите да използват въображението си.
 
 
Всеки е добре дошъл да твори, да общува и да се развива. Можете да разгледате творенията ни в страницата на Място ЗА ТЕБ във Фейсбук!