20-ата годишнина от създаването на митичната поредица „Амаркорд“ –  каталог на най-бляскавите фигури в областта на кинематографията, режисурата и актьорското майсторство, ще бъде отбелязана с кино-литературна изложба (дело на художника Стефан Касъров), съвместен проект на издателство „Колибри” и БНП Париба.
 
Откриването е на 14 януари от 18:30 ч. в салона на БНП. Ефектен контрапункт на заглавието на експозицията е интерактивният моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова „Променяне”, който ще увенчае събитието.
 
„Всички творци, намерили място в поредица „Амаркорд“, имат необятен талант, пръскан щедро през годините под формата на виртуозни превъплъщения, незабравими образи и смайващи изповеди с изразните средства на киното. Изложбата е символичен начин за всеки да се преклони пред богатството на техния дух и кураж, пред безсмъртните им усилия да направят света малко по-уютен и красив“.
 
Ингмар Бергман, Андрей Тарковски, Луис Бунюел, Анджей Вайда, Бернардо Бертолучи, Иржи Менцел, Уди Алън, Мартин Скорсезе, Емир Кустурица, Вернер Херцог, Фолкер Шльондорф, Роман Полански, Никита Михалков, Марчело Мастрояни, Ал Пачино и Лив Улман са само част от славните имена, намерили място в авторитетната библиотека, удостоена с наградата „Бронзов лъв“ на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добър издателски проект през 2004 година.
 
Изложбата „Уловеното време, или 20 години библиотека „Амаркорд“ насочва вниманието към важни годишнини – 120 години от рождението на първопроходника на сюрреализма в киното, испанския визионер Луис Бунюел; 40 години от премиерата на шедьовъра „Тенекиеният барабан” на Фолкер Шльондорф; 65-ия рожден ден на Емир Кустурица, който настоява, че „Смъртта е непотвърден слух“; 95-ата годишнина от рождението на Марчело Мастрояни, най-обаятелния италиански киноактьор, символ на Златния период на световното кино. Представени са и „прелестно обсебеният” от изкуството Бернардо Бертолучи, величавият полски филмов и театрален режисьор Анджей Вайда, безподобният киномайстор Мартин Скорсезе, тъжният гений на комедията Уди Алън. Отбелязано е и първото българско издание на книгата „Уловеното време” на Андрей Тарковски – един от титаните на световното кино, която се нарежда сред най-продаваните заглавия на издателство „Колибри“ през изминалата година.
 
Експозицията може да се види до 14 февруари 2020 г. в работни дни от 9:00 до 18:00 ч., в салона на БНП Париба в София на бул. Цар Освободител 2.